(Archieffoto: politie).

Leidenaar veroordeeld voor grootschalige afpersingszaak met naaktfoto's

Een 23-jarige man uit Leiden is door de rechtbank veroordeeld tot ruim zeven maanden cel voor zijn betrokkenheid bij een grote afpersingszaak. De slachtoffers werden gechanteerd met naaktfoto’s. De man heeft zijn straf al uitgezeten in voorarrest. Hij hoeft dus niet terug de cel in. Dat meldt mediapartner Omroep West.

Kasra S.E. is de eerste verdachte die voor de rechter moest komen in de grote Leidse seks-afpersingszaak. Hij maakte deel uit van een groep verdachten van ten minste negentien, grotendeels minderjarigen uit de regio Leiden en Den Haag. Die zouden tientallen, zo niet honderden mannen en jongens hebben afgeperst met erotische foto’s. De zaken van de andere verdachten worden op een later moment behandeld.

De slachtoffers kwamen op sociale media in contact met de mooie vrouwen Saartje en Kim, die de mannen uitdaagden seksueel getinte foto’s van henzelf te sturen. Saartje en Kim bleken helemaal niet te bestaan. De slachtoffers moesten geld storten op de rekening van E. om te voorkomen dat de afbeeldingen verspreid werden onder familieleden of op sociale media. Het ging om een paar honderd euro tot 3.000 euro per keer.

Afpersbende
De afpersbende kende een taakverdeling. Sommige verdachten plaatsten de berichten van Saartje en Kim op sociale media, anderen zetten de slachtoffers onder druk om te betalen. De rol van E. was dat hij zijn bankrekening beschikbaar stelde voor de stortingen. Daarop zou in totaal 45.000 euro gestort zijn.

De rechtbank veroordeelt de man tot een onvoorwaardelijke celstraf van 216 dagen (ruim zeven maanden). Daarnaast krijgt hij een voorwaardelijke celstraf van zestig dagen. Bovendien zou hij nog een werkstraf van 120 uur moeten verrichten. De uitspraak van de rechtbank komt overeen met de strafeis van het Openbaar Ministerie. Het OM vond ook dat de verdachte niet terug hoefde naar de cel.

9.000 euro terugbetalen
Van het bedrag van 45.000 euro dat op zijn bankrekening werd gestort moet de verdachte een 9.000 euro terugbetalen aan justitie. Volgens de rechtbank is dat het bedrag dat hij zelf heeft overgehouden aan de afperspraktijken. Het OM vond dat de verdachte het hele bedrag van 45.000 euro moest afstaan, maar dat gaat volgens de rechtbank te ver.

Leiden Maatschappij Sextortion-zaak


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×