Op 3 oktober 2020 gaat burgemeester Liesbeth Bloemen met pensioen. (Foto: Robbert Beurse).

Zoeterwoudenaren bepalen profiel nieuwe burgemeester

De gemeente Zoeterwoude roept alle inwoners, ondernemers en maatschappelijke partners in het dorp op om mee te denken over de profielschets voor de nieuwe burgemeester. Door het beantwoorden van enkele vragen in een online enquête kan worden aangegeven welke eigenschappen en kwaliteiten de burgemeester van Zoeterwoude moet hebben. Invullen kan tot woensdag 19 februari 2020.

Op donderdag 5 maart wordt in een extra gemeenteraadsvergadering de profielschets, waarin de resultaten van de enquête zijn verwerkt, besproken en vastgesteld.

De huidige burgemeester Liesbeth Bloemen kondigde onlangs aan op 3 oktober 2020 met pensioen te gaan. Bloemen is dan ruim zestien jaar burgemeester van de kleinste gemeente in Zuid-Holland geweest. Met het vertrek van Bloemen maken veel inwoners van het dorp zich zorgen over de zelfstandigheid van de gemeente. Aansluiting bij Leiden wordt gevreesd. Het feit dat commissaris van de Koning in Zuid-Holland Jaap Smit opdracht heeft gegeven om op zoek te gaan naar een (kroonbenoemde) opvolger van Bloemen stelt veel Zoeterwoudenaren enigszins gerust.

Betere samenwerking in de regio
De nieuwe burgemeester van Zoeterwoude wordt voorlopig benoemd voor één termijn van zes jaar. Smit heeft de fractievoorzitters uit de Zoeterwoudse gemeenteraad de opdracht gegeven om binnen die termijn stevig aan de slag te gaan met de samenwerking in de regio. “Hij heeft ons gewaarschuwd: ga niet achterover zitten. De samenwerking in de Leidse regio moet beter. Ook wij moeten er mee aan de slag”, aldus Pieter Goossen van Progressief Zoeterwoude. Meer samenwerken betekent volgens Goossen niet hetzelfde als fuseren met Leiden. “De commissaris van de Koning gaf juist aan dat schaalvergroting niet altijd de juiste oplossing is, een intensievere samenwerking in de regio levert in dit geval het meeste op”.

Zoeterwoude


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×