(Afbeelding: Kleef & Koop).

Triathlonafdeling ZVL-1886 timmert aan de weg met topsportprogramma

De triathlonafdeling van ZVL-1886 groeit snel. De club heeft, naast zwemmers en waterpoloërs, inmiddels zo’n 150 leden die de combinatie van zwemmen, hardlopen en fietsen beoefenen. Sportief gezien gaat het ook goed met de club en er is zelfs een topsportprogramma opgezet. In teamverband hoopt ZVL dit jaar te promoveren naar de eerste divisie, het één na hoogste niveau van Nederland.

Jaap van Sandijk in sprak in Sport071 op Sleutelstad FM met triathleten Jan Verbakel en Sjoerd van der Luijt over triathlon bij ZVL-1886.

Stap naar profs
Triathlon heeft het imago van individuele sport, maar juist in teamverband willen de mannen van ZVL-1886 een grote stap zetten. In de divisiecompetitie, waarin teams van vier personen in een aantal wedstrijden gedurende het jaar strijden tegen andere teams, maken de mannen van ZVL een reële kans om volgend jaar te promoveren van de tweede naar de eerste divisie. Als de eerste divisie echt bereikt wordt, overwegen ze serieus om professionals aan te trekken of zelf prof te worden. De eerstvolgende belangrijke wedstrijd voor het tweededivisieteam is in april in Arnhem.

Topsportprogramma
ZVL-1886 heeft sinds afgelopen najaar een topsportprogramma. Dat is een speciaal programma dat zich richt op de beste atleten en meest veelbelovende talenten. Niet alleen de sporters uit de divisiecompetitie doen daaraan mee, maar ook individuele triathleten die mee willen doen aan het NK, het EK of zelfs het WK. Zij krijgen extra trainingen in fietsen, zwemmen en hardlopen, maar ook in de overgangen daartussen, in mentaal doorzettingsvermogen en in samenwerking.

Combinatie van disciplines
Een belangrijk voordeel van triathlon is de omgang met blessures. Triathleet Jan Verbakel was hardloper, maar kreeg een blessure en ging toen maar fietsen om in vorm te blijven. Toen was de overstap naar triathlon een kleinigheid. “Steeds als je bij één onderdeel een blessure krijgt, kun je blijven trainen op de andere onderdelen”.

Bij ZVL wordt het vermogen van de sporters getest bij het zwemmen, het hardlopen en het fietsen, waarna elke sporter een individueel trainingsschema krijgt. Zeker voor sporters die al één van de drie sporten doen, is de overstap klein.

Verslavend
Triathleet Sjoerd van der Luijt begon zonder club.  “Maar als je zelf steeds zwemkaartjes moet kopen, kijken wanneer je waar kunt zwemmen, dat is echt een enorme puzzel. Bij ZVL is het veel makkelijker om dat gepland te krijgen”, vertelt hij. “En als je in een groep traint, kun je elkaar aanmoedigen en meenemen.” Van der Luijt is begonnen als wielrenner bij Swift, maar merkte dat hij triathlon heel veel leuker vond. Het grootste gevaar is volgens Van der Luijt overtraining. “Omdat het de ultieme duursport is, bestaat de verleiding om altijd te blijven trainen. Doordat je steeds vooruit gaat, werkt dat verslavend en vergeet je dat je moet pieken op momenten dat het er echt op aan komt.”

Expertise
Bij ZVL-1886 zit veel expertise omdat de leden en trainers verschillende achtergronden hebben in het hardlopen, fietsen of zwemmen. Met elkaar hebben ze dus alle kennis in huis voor een goede triathlon. De vereniging is inmiddels zo hard aan het groeien, dat er wat praktische en logistieke problemen zijn om alle trainingen in te plannen. Dat mag van Van der Luijt voor sporters geen reden zijn om zich niet aan te melden: “Kom er alsjeblieft bij, het is een hele mooie sport.”

 

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×