Joop Zoetemelk geeft altijd zelf het startschot voor zijn klassieker, daarna stapt hij op de fiets en rijdt mee. (Foto: J.P. Kranenburg).

De Joop Zoetemelk Classic luidt voor veertiende keer het voorjaar in

Op zaterdag 21 maart is het weer zover. Dé wielerklassieker op Zuid-Hollandse bodem kan weer van start. Traditiegetrouw de eerste grote toertocht op de fiets in het voorjaar en dan in Joop Zoetemelk’s favoriete trainingsgebied het Groene Hart. Dit jaar de veertiende editie en in het Jaar van Joop. Inschrijven kan alleen vooraf en digitaal.

Het is dit jaar alweer veertig jaar geleden dat Joop Zoetemelk de Tour de France won, eindelijk, na zovele keren tweede te zijn geworden. Anton Dalhuijsen, ‘koersdirecteur’ van de Joop Zoetemelk Classic, vindt het niet helemaal terecht die bijnaam eeuwige tweede. “Joop heeft heel veel wedstrijden gewonnen. En eigenlijk had hij in 1974 de Tour al moeten winnen. Hij was toen sterker dan iedereen, ook Eddy Merckx.” Een ernstige valpartij in een van de voorbereidingswedstrijden op de Tour hield hem aan de kant en betekende bijna een einde van zijn wielercarrière. Bovendien won Zoetemelk al in 1968 een gouden medaille op de Olympische Spelen, in 1979 de Vuelta, de grote wielerronde van Spanje en werd in 1985 op 38-jarige leeftijd wereldkampioen. Na Jan Jansen die in 1968 de Tour de France won was Zoetemelk de tweede Nederlander die dat voor elkaar kreeg. En sindsdien is dat nog geen enkele Nederlandse wielrenner gelukt. “Hij had ook de pech in dezelfde tijd te rijden als Hinault en Merckx,” voegt Dalhuijsen er nog aan toe.

Bij de komende editie zal Zoetemelk zelf ook weer aanwezig zijn, zoals tot nu toe altijd. En alleen in 2018 reed hij niet mee vanwege de barre weersomstandigheden. Er werd een gevoelstemperatuur van min twaalf voorspeld. Dalhuijsen: “Maar dat gaf hem alleen maar meer tijd om met iedereen op de foto te gaan. En dat willen er altijd heel veel en Joop neemt daar ook alle tijd voor.”


Sport071-presentator Gerry van Bakel in gesprek met Anton Dalhuijsen over de Joop Zoetemelk Classic.

De Joop Zoetemelk Classic kent vier afstanden: 50, 75, 100 en 150 kilometer. De routes gaan over de openbare weg en zijn uitgepijld. Op de website van de Joop Zoetemelk Classic kun je ook de routekaarten vinden om te downloaden naar je eigen telefoon of fietscomputer zodat je zeker niet verkeerd rijdt. “Het is een toertocht en geen race of wedstrijd, wij houden ook geen tijd bij. Iedereen moet zich aan de verkeersregels houden. Onderweg zijn er een paar verzorgingspunten en je kunt natuurlijk ook ergens in een café een kop koffie gaan drinken. Gemoedelijk is het woord dat het beste past bij onze tocht.”

Vrijwilligers
Dalhujsen wordt dan wel gekscherend koersdirecteur genoemd, als geen ander kent hij de waarde van de talloze vrijwilligers die hun eigen fietsplezier opofferen om bijvoorbeeld krentenbollen en bananen uit te delen aan zij die wel kunnen meefietsen. “Zonder al die vrijwilligers is er geen Joop Zoetemelk Classic mogelijk. Dus mocht je zin hebben? Wij kunnen altijd nog mensen gebruiken.” Kijk voor meer informatie op de website van de Joop Zoetemelk Classic.

Meedoen? Schrijf je op tijd in
Aanmelden voor de Joop Zoetemelk kan tot en met zondag 15 maart. “Om 12 uur ’s nachts gaat de knop om. Daarna is inschrijven niet meer mogelijk, je kunt daarna nog wel van afstand switchen. Maar we mogen maximaal 5500 deelnemers hebben. En dat heeft met de veiligheid te maken.”

Inschrijven gaat digitaal, volg hier de link naar de inschrijfpagina.

 

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×