Vera de Reus. (Foto: Gerry van Bakel).

Hollandse 100: schaatsen en fietsen tegen lymfeklierkanker

Vera de Reus had in oktober nog de hoop dat ze op 15 maart 2020 samen met haar jarige vader 10 kilometer zou gaan schaatsen en 90 kilometer fietsen, de Hollandse 100. In totaal 100 kilometer afzien om zoveel mogelijk geld binnen te halen voor Lymphe&Co, een organisatie die geld inzamelt voor onderzoek naar lymfeklierkanker. Helaas overleed De Reus’ vader op 8 december vorig jaar aan deze ziekte. Maar Vera de Reus gaat toch deelnemen aan de Hollandse 100. Een eerbetoon aan haar vader.

Vera de Reus vertelt dat het haar eigen voorstel was om mee te doen aan de zesde editie van deze schaats/fiets-combinatie. Eerst 10 kilometer schaatsen in Thialf, daarna 90 kilometer fietsen in het vlakke Friese land. “Ik hoorde van deze sponsortocht in maart 2019, mijn vader had in december 2018 te horen gekregen dat hij lymfeklierkanker had. Ik dacht toen nog, hij moet even beter worden van deze behandeling en dan gaan we dat volgend jaar samen doen. Op zijn verjaardag.”

Het liep anders. Ondanks dat de prognose aanvankelijk niet slecht leek, werd de vader van Vera de Reus alleen maar zieker. “In oktober was hij nog vast van plan om mee doen, toen we wisten dat het echt niet zou gaan lukken, heb ik hem beloofd dat ik het wel zou gaan proberen. Ik zie vooral op tegen het fietsen. Ik heb de laatste tijd niet veel kunnen trainen buiten. Schaatsen gaat best goed. Vorig weekend heb ik de 10 kilometer gereden in een half uur en schaatsen in Thialf is natuurlijk erg leuk om een keer te doen.”

Vera voor paps!
Het thema van de Hollandse 100 is Superhelden. Voor De Reus is dat haar vader en dus zal ze die dag geen Spiderman- of Catwoman-pak dragen maar een kledingstuk van haar vader. De sponsoractie loopt geweldig goed. De Reus staat bovenaan met een kleine zesduizend euro. In totaal staat de teller op 107 duizend en elke dag komt er geld bij. “Ik had eerst 800 euro als doel gesteld, maar dat heb ik steeds kunnen verhogen. Dat laatste doe ik nu niet meer. Ik vind het al een mooi bedrag. Alles wat meer is, is een extra cadeautje.”

Een cadeautje waar haar vader niet meer van kan profiteren, maar hopelijk wel veel andere (toekomstige) patiënten, aldus De Reus. “Ik weet niet zeker of ik het vol ga houden de hele Hollandse 100. Ik heb een slopend jaar achter de rug, maar krijg ook heel veel steun van iedereen om me heen.” Vera voor paps! is haar motto. Doneren aan Vera de Reus en Lymfe&Co kan via de website van Hollandse 100.


Sport071-presentator Gerry van Bakel in gesprek met Vera de Reus over de Hollandse 100.

 

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×