Gedeputeerde Willy de Zoete en RMO directeur Wim Weijland (Foto: Provincie Zuid-Holland).

Romeinse palen voor Rijksmuseum van Oudheden

Wim Weijland, directeur van het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) in Leiden kreeg vandaag uit handen van Willy de Zoete, gedeputeerde Cultuur en Erfgoed voor de provincie Zuid-Holland één van de Romeinse houten palen die zijn gevonden bij archeologische opgravingen voor de RijnlandRoute langs de N206 ir. G. Tjalmaweg.

Voor museumdirecteur Weijland is de Romeinse paal een uitzonderlijke aanwinst: “Onze museumcollectie vertelt het verhaal van het Romeinse verleden van ons land, daarin mogen de palen van deze weg niet ontbreken. Na restauratie reconstrueren we ermee in het museum een echt stuk van de Romeinse grens in Nederland.” De Zoete licht toe: “Dankzij de archeologische schatten uit onze Zuid-Hollandse bodem zijn we in staat om telkens weer bijzondere tipjes van onze gezamenlijke historische sluier op te lichten.” Met de symbolische overdracht van de Romeinse paal wordt ook een impuls gegeven aan de samenwerking tussen de provincie en het museum. “En dat past bij uitstek bij de rol die het museum wil vervullen als nationaal podium voor de oudheid. Wij zijn er erg blij mee dat we dit met steun en hulp van de provincie Zuid-Holland kunnen realiseren,” zegt Weijland.

Romeinse Limes
De opgravingen voor de RijnlandRoute zijn onderdeel van archeologisch onderzoek naar de Romeinse Limes, de oude noordgrens van het Romeinse Rijk. Vanwege de grote archeologische betekenis heeft het kabinet besloten dit Neder-Germaanse deel van de Romeinse Limes voor te dragen bij UNESCO als Werelderfgoed. In juli 2021 neemt UNESCO het besluit of dit deel van de Limes wel of niet op de Werelderfgoedlijst wordt geplaatst.

Rijksmuseum van Oudheden
Het RMO is een van de partners van de provincie in het Limesdossier met een grote internationale naam op het gebied van Romeinse archeologie. Het museum is het centrale punt in de Zuid-Hollandse Limes voor kennis en publieksbereik.

Cultuur Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×