Tentoonstelling 'Taboe of niet?' in Galerie LUMC

De tentoonstelling ‘Taboe of niet?’ over controverses in openbare kunstcollecties is in maart te zien in Galerie LUMC. Deze tentoonstelling is gericht op kunst in zorginstellingen. Want hoe wordt deze kunst gekozen? Waar moet rekening mee worden gehouden? Organisatoren Sandrine van Noort van het LUMC en Sabrina Kamstra van het UMC Amsterdam stellen deze vragen in de tentoonstelling centraal.

Kunst in zorginstellingen 
Kunstwerken kunnen zowel positieve als negatieve reacties oproepen bij mensen. “Kunst in een omgeving van mensen die ontregeld zijn, is zacht voor de ziel”, heeft een bezoekster van het LUMC wel eens geschreven. Toch gebeurt het regelmatig dat kunstwerken in zorginstellingen worden weggehaald omdat ze heftige reacties kunnen oproepen. De tentoonstelling laat zien of er criteria zijn waar kunst in medische instellingen aan moet voldoen. Controversiële kunstwerken afkomstig uit meerdere ziekenhuizen in Nederland zijn hiervoor beschikbaar gesteld.

Kunstwerk ‘Zelfportret met buikspreekpop’ van Wouter van Riessen uit de collectie van het UMC Utrecht (Foto: PR).

Honoursclass ‘Kijken in de (genees)kunst’
‘Taboe of niet?’ maakt onderdeel uit van de Honoursclass ‘Kijken in de (genees)kunst’. Tijdens deze collegereeks leren studenten te kijken naar kunst in het LUMC. De studenten onderzoeken onder andere wat de waarde van kunst kan zijn.

Praktische informatie
Van 6 tot en met 10 maart is de tentoonstelling te zien in Galerie LUMC in Leiden. Op 6 maart start de tentoonstelling om 16.30 uur met een optreden van Nina Glockner en een openingswoord van prof. dr. Frank Willem Jansen van het LUMC. Bezoek is gratis.

Cultuur Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×