(Foto: Wijkvereniging Merenwijk).

Steeds meer daken in Merenwijk zijn groen: maandag info-avond

Merenwijk-bewoners die een groen dak willen aanleggen, kunnen maandagavond terecht in kerkelijk centrum De Regenboog. Daar wordt een informatie-avond gehouden over groene daken in de wijk. De avond wordt geopend door wethouder Fleur Spijker van duurzame ontwikkeling. “Een groen dak aanleggen is vaak verrassend simpel en dankzij subsidie van de gemeente ook betaalbaar. Zeker op de schuur of de garage”, zeggen Patty Verkuylen en Hansje Huson die de avond organiseren met hulp van de wijkvereniging.

Nieuws071-presentator Melle Tuik in gesprek met Hansje Huson en Patty Verkuylen over de informatie-avond over groene daken die aanstaande maandagavond wordt gehouden in de Merenwijk.

Verkuylen vertelt tijdens de bijeenkomst over haar project om 31 schuurdaken aan de Iepenrode te vergroenen. Daarnaast is er voorlichting over subsidieregelingen, over de biodiversiteit van groene daken en geven verschillende bedrijven uitleg over hun oplossingen.

“Voor een paar honderd euro heb je al een groen schuurdak”, weet Patty Verkuylen inmiddels uit ervaring. “De gemeente geeft namelijk een forse subsidie. Als huurders kregen wij van het WOZ-fonds bovendien nog extra subsidie. Om voor de subsidies in aanmerking te komen, moet je echter wel samen met een aantal buren aan de slag. Anders heb je te weinig oppervlak.”

Een groen dak is makkelijk zelf aan te leggen. De simpelste oplossing kost een uur of twee per schuur. “Inclusief koffiepauze”, lacht Patty Verkuylen. “Dus je kunt van het vergroenen van de straat ook meteen een leuke burendag maken. Het resultaat is een leuker uitzicht op je schuurdak dat bovendien langer meegaat. En je draagt nog bij aan de biodiversiteit en de waterberging in de wijk ook.”

In Leiden bestaat zo’n vijftien procent van het oppervlak uit daken. Die zijn grotendeels ongebruikt. Daarom heeft de gemeente 2020 uitgeroepen tot het ‘Jaar van het Dak’. Daken kunnen vaak prima benut kunnen worden, bijvoorbeeld voor groene daken. Die bevorderen de biodiversiteit, vangen fijnstof af en helpen bij klimaatadaptatie.

De informatie-avond over groene daken vindt plaats in De Regenboog aan de Watermolen 1 in de Merenwijk. Aanvang is om 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur. Aanmelden kan via www.wv-merenwijk.nl.

Duurzaamheid Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×