Frank ter Beek, Peter van Schie en Martijn Voorham van Energiek Poelgeest. (Foto: PR).

Eigen bron voor warmtenet Poelgeest mogelijk, maar niet zonder subsidie

De Oegstgeester wijk Poelgeest kan worden verwarmd met restwarmte uit een nabijgelegen waterzuiveringsinstallatie in Leiden of door bij de Haarlemmertrekvaart en De Leede een warmte-installatie te plaatsen. Dat is de conclusie van een onderzoek dat de afgelopen tijd op verzoek van bewoners is verricht. Financieel is zo’n nieuwe bron voor het warmtenet in in de wijk echter nog niet rendabel. Bewonersgroep Energiek Poelgeest heeft de hoop daarom gevestigd op een landelijke subsidieregeling die aquathermie mogelijk moet maken.

De ongeveer 1.000 woningen in de wijk Poelgeest zijn al sinds het begin aangesloten op een warmtenet waarmee de woningen van warm water worden voorzien. Op dit moment komt de warmte daarvoor van de energiecentrale aan de Langegracht in Leiden, maar daar wil een aantal wijkbewoners vanaf. Verenigd in de groep Energiek Poelgeest zouden zij liever zien dat er gebruik wordt gemaakt van een lokale, duurzamere bron voor verwarming. In het onderzoek daarnaar is zowel gekeken naar warmte uit oppervlaktewater (TEO) als uit afvalwater (TEA). Beide varianten zijn technisch haalbaar, ‘maar nog wel afhankelijk van een subsidieregeling voor aquathermie’, laat Frank ter Beek van Energiek Poelgeest weten. “Zonder zo’n regeling kan aquathermie nog niet concurrerend zijn.”


IJsbrand Terpstra in gesprek met Frank ter Beek van initiatiefgroep Energiek Poelgeest

Niet rendabel
Voor de verwarming van Poelgeest zijn vier mogelijke bronnen voor aquathermie onderzocht: zomerse warmte uit (1) de Klinkenbergerplas, (2) de Haarlemmertrekvaart of (3) de Warmonder Leede, en (4) restwarmte van de afvalwaterzuiveringsinstallatie (AWZI) in Leiden-Noord. Uit dit onderzoek blijkt dat de Klinkenbergerplas te ver van de wijk ligt om het aanleggen van grote waterleidingen terug te verdienen. Dat geldt niet voor de dichterbij gelegen Haarlemmertrekvaart en De Leede, maar ook opslag van warmte uit die bronnen is nog niet rendabel genoeg. De restwarmte uit het afvalwater in Leiden is voorlopig de goedkoopste optie, maar levert ook minder warmte op. Daardoor is er meer energie nodig om de benodigde 70 graden Celsius te bereiken, waardoor Energiek Poelgeest zich liever op warmte uit oppervlaktewater focust.

Volgende stappen
Het onderzoek naar de haalbaarheid van aquathermie (pdf) is verricht door Greenvis, IF Technology en AS-ISearch. Bewonersinitiatief Energiek Poelgeest kreeg daarvoor een subsidie van de provincie Zuid-Holland en daarnaast waren ook het Hoogheemraadschap van Rijnland, de gemeentes Leiden en Oegstgeest en Vattenfall als partner en financier betrokken. Vattenfall heeft aan Ter Beek laten weten de optie van warmte uit afvalwater alvast verder te gaan onderzoeken. Energiek Poelgeest zoekt ondertussen naar wijkbewoners met kennis van communicatie en financiering, waarvoor afgelopen weekend een oproep door wijk is verspreid.

Duurzaamheid Oegstgeest


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×