Leidse Schouwburg. (Archieffoto Sleutelstad/Chris de Waard).

Leiden wil inwoners inspireren met verduurzaming gemeentelijk vastgoed

De komende 10 jaar worden 25 panden van de gemeente Leiden verduurzaamd. Deze ‘eyecatchers’ worden gebruikt om aan inwoners te laten zijn dat het goed mogelijk is om panden te verduurzamen. Hieronder vallen ook gebouwen als de Stadsgehoorzaal en de Leidse Schouwburg. De gemeente heeft zichzelf als doel gesteld alle het eigen vastgoed voor 2050 ‘Paris Proof’ te maken. Dit betekent dat gebouwen dan zo zijn aangepakt dat de duurzaamheidsdoelstellingen uit het VN-klimaatakkoord van Parijs gehaald zijn.

Reanne van Kleef in gesprek met wethouder Fleur Spijker over het verduurzamen van gemeentelijke panden.

De gemeente Leiden heeft nog 95 panden in eigen bezit. Met een ‘routekaart‘ is het pad uitgestippeld van de verduurzaming voor 2050. Er worden verschillende maatregelen genomen. Op veertien panden worden vierduizend zonnepanelen gelegd. Wethouder Fleur Spijker van Duurzame Verstedelijking: “Als boodschap stralen we naar de stad uit ‘Elk Leids dak een zonnepaneel‘. Dus dat doen we ook hier. Daarnaast kun je ook denken aan isolatie en installaties die worden bekeken op duurzaamheid. Zo pakken we alles mee. Met als voornaamste speerpunt natuurlijk de energietransitie, maar we kijken meteen of we het kunnen combineren met klimaatadaptieve maatregelen, biodiversiteit en groen.”

Leidenaren betrekken
Naast de reductie aan CO2-uitstoot, is ook het betrekken van Leidenaren een belangrijk speerpunt. Spijker: “We laten zien dát panden verduurzaamd kunnen worden en hoe je dat kunt doen. Wat kom je tegen, hoe kun je dat oplossen en hoe kun je op een goede manier verduurzamen? De Stadsgehoorzaal en Schouwburg nemen we dan ook echt op korte termijn onder handen. Juist om te laten zien wat er gebeurt als je zo’n pand gaat verduurzamen”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deze gebouwen worden als eerst onder handen genomen.

Duurzaamheid Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×