(Archieffoto: Sleutelstad / J.P. Kranenburg).

Koning Willem-Alexander opent tentoonstelling BESMET! in Rijksmuseum Boerhaave

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander opent de tentoonstelling ‘BESMET!’ op woensdagochtend 15 april in Rijksmuseum Boerhaave in Leiden. De tentoonstelling gaat over de uitbraken van besmettelijke ziekten en hoe die het leven kunnen ontwrichten. Ook sluit de tentoonstelling aan bij de recente uitbraak van het coronavirus en bij de maatschappelijke discussie over de vaccinatiegraad.

‘BESMET!’ toont een intrigerende balans tussen gezondheid en reëel risico en tussen maatschappelijke uitsluiting en empathie. Hoe gingen we vroeger om met epidemieën zoals pest en pokken? Welke inzichten bieden historische epidemieën voor de toekomst? En welke oplossingen biedt de wetenschap? Met de tentoonstelling en het randprogramma wil het museum een zo breed mogelijk publiek laten ontdekken wat het belang is van wetenschap voor het leven van nu.

Besmettelijke ziekten verbeeld
In de tentoonstelling staan wetenschappelijke objecten en kunstvoorwerpen. De Plague Dress is zo’n hedendaags kunstwerk, gemaakt in zeventiende-eeuwse stijl van ruwe zijde en handgekleurd met walnootschillen. Vroeger dacht men namelijk dat walnoten de pest konden genezen. De jurk is versierd met zeventiende-eeuwse borduursels die geïmpregneerd zijn met het DNA van dode pestbacteriën. Ook zijn er indrukwekkende historische wasmoulages van gezichten die de ernst van besmettelijke ziekten tonen. Deze wasmoulages werden vroeger gebruikt voor educatieve doeleinden.

Extra activiteiten
Gedurende de tentoonstelling dient het museum in bepaalde perioden als vaccinatielocatie. De congresruimte van het museum wordt dan omgedoopt tot Prikpoli Boerhaave. Er komt een podcastserie en er is een uitgebreid lezingenprogramma. Gedurende de schoolvakanties zijn er kinderactiviteiten. Voor MBO-scholieren Zorg & Welzijn is er vanaf september een educatief programma. Tevens brengt Stichting Biowetenschappen en Maatschappij een bijbehorend cahier uit ‘Help! Ik ben besmet!’.

De tentoonstelling is geopend van woensdagmiddag 15 april tot en met 14 maart 2021. Voor de tentoonstelling is inhoudelijk samengewerkt met het RIVM, het LUMC, Stichting Biowetenschappen en Maatschappij en de GGD Hollands-Midden. De tentoonstelling wordt financieel mede mogelijk gemaakt door het CHDR, Janssen Biologics en de Van der Mandele Stichting.

Advertentie

Cultuur Leiden Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×