Als Annie's en de gemeente bereid zijn om af te zien van de omloop die nu nog bij het terras is ingetekend, staakt de HVOL de lopende procedures. (Impressie: Annie's).

HVOL kan leven met terras zonder omloop bij Annie's

De Historische Vereniging Oud Leiden (HVOL) stuurt aan op een compromis rond het nieuwe terras van Annie’s. De plannen voor zo’n nieuwe vlonder op het oudste stukje Leiden ‘waar de Rijnen samenstromen’ dateren al van vele jaren geleden, maar groen licht is er nog steeds niet. De HVOL en het Waterambacht Leiden maakten eerder bezwaar tegen de vergunningverlening omdat ze vonden dat de aanblik van het historische centrum ontoelaatbaar wordt aangetast. Met name omdat de relatie met het water zou verdwijnen als de bestaande boten waarop het terras ligt worden vervangen door een gebouwde vlonder.

De gemeenteraad buigt zich dezer dagen over een aanpassing van het bestemmingsplan voor de Leidse binnenstad. Die herziening is nodig omdat eerder een fout werd gemaakt bij de besluitvorming waardoor bepaalde ontwikkelingen mogelijk worden die Leiden juist wilde voorkomen en andersom.

Chris de Waard in gesprek met vice-voorzitter Gerard Kramer van de Historische Vereniging Oud Leiden over een mogelijke oplossing voor het terras van Annie’s. 

HVOL kan leven met terras zonder omloop
Vice-voorzitter Gerard Kramer van de HVOL greep de bespreking van de herziening van het bestemmingsplan aan om zich te melden met een voorstel voor een kleiner terras. Als de raad en ook Annie’s bereid zijn om de omloop die nu om het terras is ingetekend te laten vervallen, gaat de vereniging met tegenzin akkoord met de vervanging van de huidige terrasboten die dienen als ondergrond voor het bestaande terras.

Zonder omloop van ongeveer 1.80 meter breed blijft er veel meer water zichtbaar, denkt de historische vereniging die na jaren procederen een einde wil maken aan de juridische strijd. “De route loopt om het hele terras dus dat zijn nogal wat vierkante meters. En voor Annie’s gaat het niet ten koste van de terrasfunctie”, denkt Kramer. “Daar staan immers geen tafeltjes. Althans, officieel niet, maar we kennen Annie’s niet als een bedrijf dat zich geweldig aan de horecaregels houdt, dus daar hebben we niet zoveel vertrouwen in. Dat is meteen nog een reden om het looppad weg te laten. Dan is er tenminste ook niet de verleiding om er tafeltjes en stoeltjes neer te zetten.”

Eigenaar Marc Huisman van Annie’s wil zelf niet op de kwestie reageren. Die strategie houdt hij overigens al jaren vol. “Alles wat ik erover zeg helpt de zaak niet”, is steevast zijn antwoord op vragen over het nieuwe terras.

Leiden Politiek Terras Annie's


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×