Wethouder Daan Binnendijk, Theo van Leeuwen van Groene Klaver en Bert van Leeuwen van VAN Ade tekenen het weidevogelconvenant Leiderdorp. (Foto's: J.P. Kranenburg, tekst: Reanne van Kleef en Gerry van Bakel).

Weidevogelconvenant Leiderdorp moet voor meer begrip zorgen

De gemeente Leiderdorp, de Groene Klaver, natuurvereniging VAN Ade en groenoverleg Leiderdorp hebben deze week het weidevogelconvenant ondertekend. Daarin spreken de partijen met elkaar af dat ze zich gezamenlijk inzetten voor de bescherming van weidevogels in de Boterhuispolder. Een belangrijk aspect in het convenant is de communicatie over weidevogelbeheer en het creëren van begrip en bewustzijn bij zowel gemeente als inwoners van Leiderdorp.


Reanne van Kleef in gesprek met wethouder Daan Binnendijk, Theo van Leeuwen van Groene Klaver en Bert van Leeuwen van VAN Ade over weidevogelconvenant Leiderdorp.

De ondertekening vond plaats tijdens de week van de weidevogel, die nog tot en met zondag duurt. Afgelopen dagen vonden er al verschillende activiteiten plaats rondom het thema. Morgen organiseert het IVN een fietstocht door de Boterhuispolder om teruggekeerde weidevogels te spotten.

Ondertekening van het convenant in het gemeentehuis van Leiderdorp. 

Kinderactiviteit weidevogels
Het Milieu Educatiecentrum in Leiderdorp wil jong en oud kennis laten maken met alles wat groeit en bloeit dichtbij huis. Elke woensdagmiddag neemt Bart de Koning in het MEC kinderen op sleeptouw in de naastgelegen Heemtuin of vertelt verhalen over dieren met behulp van opgezette exemplaren in het eigen leslokaal van het MEC aan de Van Diepingenlaan in Leiderdorp.

Deze week schoven er zes kinderen aan in de leeftijd van 3 tot en met 6 jaar om te leren hoe weidevogels eruitzien en wat voor eieren ze leggen. Na een korte uitleg mochten de kinderen eerst eieren gaan kleuren die ze vervolgens buiten bij de juiste vogelplaatjes in een nestje neerlegden.

Volgens De Koning gaat het best goed met de weidevogel in Nederland. In bijvoorbeeld de Boterhuispolder is de nationale weidevogel de grutto goed te zien. En woensdagochtend had hijzelf voor het eerst dit jaar de tjiftjaf gehoord. Voor De Koning de ultieme voorjaarsbode, vergelijkbaar met het vinden van het eerste kievitsei.


Een reportage van Gerry van Bakel over de kinderactiviteit weidevogels.

Duurzaamheid Leiderdorp Maatschappij Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×