De markt werd vandaag goed bezocht. (Foto's: Reanne van Kleef)

Drukke zaterdagmarkt mogelijk door latere invoering noodverordening

Het was zaterdagmiddag druk op de Leidse markt, die ondanks landelijke maatregelen tegen het coronavirus nog niet werd afgelast. De noodverordening van de Veiligheidsregio wordt namelijk met opzet pas vanavond van kracht, zodat eerst de tijd kon worden genomen om de effecten ervan op bijvoorbeeld markten duidelijk te krijgen. Op de straten rond de Nieuwe Rijn gebeurde daardoor echter wel precies wat het verbod op grote evenementen moet voorkomen: nauw contact tussen groepen mensen.

Er wordt op dit moment hard gewerkt aan de praktische consequenties die de noodverordening zal hebben voor onder meer markten, supermarkten en bouwmarkten, laat een woordvoerder van de gemeente Leiden aan Sleutelstad weten. Vanaf vanavond 20.00 uur is het niet langer toegestaan om in groepen van meer dan honderd mensen bij elkaar komen. Door de extra tijd die de Veiligheidsregio Hollands-Midden genomen heeft om die effecten uit te zoeken, kon de gemeente Leiden de zaterdagmarkt nog gewoon door laten gaan.

Lokale verschillen
Leiden is daarin zeker niet de enige. Ook op Urk ging de zaterdagmarkt gewoon door, maar daar riep de burgemeester volgens Het Urkerland nog wel op om verspreid over de dag naar de markt te komen, zodat er zich niet meer dan honderd mensen tegelijk op de markt zouden ophouden. Ook in Zutphen ging de markt vandaag gewoon door, terwijl in die regio zelfs al een noodverordening van kracht was. Een gemeentelijk woordvoerder zegt tegen LokaalGelderland dat de markt niet binnen die noodverordening valt omdat het niet om een evenement in een afgesloten ruimte gaat en dat er ook voldoende mogelijkheid is voor het houden van afstand.

Rechter
Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rottedam heeft de markten in zijn stad wel allemaal afgelast. Dat deed hij donderdagavond al direct nadat het kabinet strenge maatregelen had aangekondigd. De Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel (CVAH) vindt echter dat voor markten hetzelfde beleid moet gelden als voor bijvoorbeeld supermarkten en stapt daarom begin volgende week naar de rechter, meldt RTV Oost. “Als winkels en winkelcentra open mogen blijven, kunnen de markten ook gewoon doorgaan”, schrijft de branchevereniging in een verklaring, waarin markkooplui wel worden oproepen om thuis te blijven als ze zich niet lekker voelen.

Onduidelijkheid
Voor de Leidse regio wordt na het weekend duidelijk welke gevolgen de noodverordening heeft voor markten in de open lucht en grotere winkels. Burgemeester Henri Lenferink gaf eerder al wel aan geen verdergaande maatregelen te willen nemen dan strikt noodzakelijk. Hoewel dat wel veiliger zou kunnen zijn, zouden lokale verschillen ook tot onduidelijkheid kunnen leiden. Voor de marktkooplui is van die onduidelijkheid inmiddels echter al wel sprake, aangezien weekmarkten in delen van het land zijn afgelast terwijl ze op andere plekken nog op een normale manier door kunnen gaan.

Economie Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×