Finn van der Hout. (Foto: Gerry van Bakel).

Als vijftienjarige onder schooltijd zeilend de wereld over

Wekenlang tussen de golven, geen land in zicht. Voor de vijftienjarige scholier Finn van der Hout is het de ultieme droom die als alles goed gaat half april in vervulling gaat. Dan vliegt hij naar Cuba en komt samen met vijfentwintig andere meisjes en jongens zeilend terug naar Nederland. In de uitzending van Sport071 legt Finn uit dat het zeker geen vijf luie weken worden.

Het regime aan boord is redelijk strak. Om zeven uur aan het ontbijt, daarna tot de lunch zelfstudie en na de lunch is er het ‘happy hour’. Geen tijd voor een hapje en een drankje in een hangmat, maar met z’n allen het schip schoonmaken. Daarna is er tijd voor bijzondere lessen over navigatie, vissen en zeiltechniek. Ook de avonduren zijn vol. “We moeten ook wachtlopen.” Veel privacy is er niet aan boord. “We slapen in hangmatten, of een soort box waar net een bed in past.”

Helft zelf betalen
De reis is niet goedkoop en Finn heeft met zijn ouders afgesproken dat hij de helft in ieder geval zelf betaalt. Daarvoor heeft hij de afgelopen maanden tal van klussen gedaan om geld voor zijn zeiltocht te verdienen. “Ik houd van fotograferen, dus ik heb profielfoto’s gemaakt voor mensen, auto’s gewassen en allerlei klusjes bij mensen thuis.”


Sport071-presentator Gerry van Bakel in gesprek met Finn van der Hout over zijn zeiltocht met Masterskip.

Finn kan al zeilen, maar dat is niet noodzakelijk om mee te gaan op een reis met Masterskip. “Het is voor iedereen die in 4 havo, 4 vwo of 5 vwo zit, in ieder geval niet in een examenjaar. Je school moet er wel aan mee willen werken, want alle proefwerken moeten vooraf worden ingeleverd bij mijn mentor aan boord van het schip.”

Leiden Sport


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×