Op de hoek van de Musschenbroekstraat en de Haarlemmerweg wordt een Tiny Forest aangelegd. (Foto: Emile van Aelst).

Musschenbroekstraat krijgt Tiny Forest

Op de hoek van de Haarlemmerweg en de Musschenbroekstraat in Leiden Noord wordt deze dagen gewerkt aan de aanleg van een zogeheten Tiny Forest. Zo’n minibos ter grootte van een tennisbaan draagt bij aan het klimaatadaptiever maken van de stad. Leiden heeft er vier in de planning. Eentje in Park Kweeklust in de Mors, die bij de Musschenbroekstraat en nog twee op nader te bepalen plekken in de stad. Er zijn daarvoor wel al aanvragen bij de gemeente binnengekomen.

Vier Tiny Forests in Leiden
De gemeente heeft de inwoners van Leiden gevraagd te zoeken naar vier locaties voor een Tiny Forest. Zo’n postzegelbos is een dichtbegroeid, inheems bos dat zorgt voor een gezondere leefomgeving. Ook kan het water opvangen tijdens hevige regenbuien, zorgt het voor verkoeling op warme dagen en brengt het buurtbewoners dichter bij elkaar. Tenslotte heeft een Tiny Forest een educatieve functie voor (school)kinderen uit de buurt.

Enkele bewoners uit de wijk Groenoord hebben het initiatief genomen voor een Tiny Forest aan de Musschenbroekstraat. Hiervoor hebben zij samenwerking gezocht met de Vrije School Mareland. De kinderen van Mareland kunnen straks in het Tiny Forest een educatief programma volgen dat de Vereniging voor Natuur en Milieueducatie (IVN Leidse Regio) aanbiedt. Eigenlijk zouden de scholieren het bos ook officieel openen, maar dat gaat wegens de coronacrisis niet door.

 

Buurtbewoners maakten zelf een schetsontwerp voor het bosje. Het onderhoud van het Tiny Forest wordt na de aanleg ook door bewoners uit Groenoord verzorgd. De gemeente zorgt onder andere voor het ter beschikking stellen van opruimmiddelen.

Duurzaamheid Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×