Twee raadsleden, voorzitter Liesbeth Bloemen en de griffier waren onvoldoende om de raadsvergadering door te laten gaan. (Foto: Robbert Beurse).

Burgemeester Zoeterwoude stelt raadsvergadering uit

Door het wegblijven van elf van de dertien raadsleden in de Zoeterwoudse gemeenteraad kon burgemeester Liesbeth Bloemen donderdagavond niet anders dan de geplande vergadering uit te stellen. De gemeentewet stelt dat minimaal de helft plus één van alle raadsleden aanwezig moeten zijn om besluiten te kunnen nemen. De twee aanwezige leden (beiden van Progressief Zoeterwoude) vormden niet de gestelde meerderheid.

Veel van de afwezige raadsleden gaven woensdag al aan afwezig te zullen blijven op de geplande raadsvergadering. De fractievoorzitter van Senioren Belangen Zoeterwoude meldde zich af omdat ze, gezien haar leeftijd (72 jaar) tot een risico groep behoort. De leden van de CDA-fractie gaven allen aan om persoonlijke redenen weg te blijven. De VVD-fractie vond het niet passend om nu een raadsvergadering te houden en stelt bovendien dat er geen belangrijke punten op de agenda staan. “Gezondheid van de inwoners staat nu voorop. Daarbij zijn de agendapunten niet dusdanig dat de wereld ophoudt met draaien als er geen raadsvergadering is. Het wordt vrijdagmorgen gewoon weer licht. Alle punten kunnen worden verplaatst naar april”, aldus fractievoorzitter Mathieu Paardekooper.

Burgemeester Liesbeth Bloemen, die maandag het besluit nam om de vergadering ondanks protesten door te laten gaan, is het niet met Paardekooper eens. “Er liggen een paar besluiten die we echt graag genomen willen hebben. Bovendien zou het best wel eens kunnen dat er in april en mei opnieuw onvoldoende opkomst is om een vergadering te houden vanwege de corona maatregelen. Per 6 april zou heel veel weer veranderen, maar daar geloof ik niet in!”, sprak Bloemen streng.

24 uur uitstel
De wet stelt dat er na 24 uur opnieuw een raadsvergadering gepland kan worden. Bij de uitgestelde vergadering geldt dan geen minimale opkomst. Vrijdagavond 27 maart om 20.00 uur probeert Bloemen het opnieuw.

Politiek Zoeterwoude


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×