Beursplein MBO71 is heringericht om hulpvragen en aanbiedingen in de coronacrisis aan elkaar te knopen.

Beursplein MBO71: platform voor vraag en aanbod coronahulp

Maatschappelijk betrokken ondernemen is door de coronacrisis alleen maar actueler geworden. Vrijwilligersorganisatie i-doe begon een half jaar geleden al met Beursplein MBO71 om ondernemers en bedrijven te koppelen aan maatschappelijke organisaties. Nu wordt het plein ingezet om hulpvragen en hulpaanbod rondom de coronacrisis aan elkaar te knopen. Initiatiefneemster Kirsten Zitman: “Er zijn nu heel veel initiatieven, allemaal mensen die willen helpen. Op Beurplein MBO71 laten we zien wat er is en delen we contactinformatie van andere platforms.”

MBO71 is er voor Leiden en de buurgemeenten. Op het Beursplein wordt er gehandeld in middelen, handjes en kennis, aldus Zitman. “Bijvoorbeeld een advocatenkantoor helpt een sportvereniging met juridische zaken en in ruil organiseert de sportclub een sportdag voor het advocaten. Het gaat erom dat bedrijven, maatschappelijke organisaties en buurtinitiatieven elkaar vinden. Dat kan online op onze website. Maar we bieden ook steun offline. Ondernemers bellen ons dan met de vraag, we willen graag iets doen, dit is onze expertise en dan kijken wij in ons netwerk wie daar het beste bij past. Verder geven we ook trainingen aan maatschappelijke organisaties om hen te helpen hun vraag concreet te maken. Soms roept iemand: we hebben geld nodig. En als we dan doorvragen hebben ze raamstickers nodig. Dan zeggen wij, zit er niet iemand in je netwerk die dat doet. Daar denken mensen vaak niet aan. Of ze durven het niet te vragen. Wij adviseren altijd: wel doen.”


Nieuws071-presentator Cor van der Velden in gesprek met Kirsten Zitman over MBO71.

In principe functioneert het gewone Beursplein van MBO71 nog, maar op dit moment ligt de focus op alle initiatieven die de coronacrisis het hoofd moeten bieden. Er zijn vragen van een naaiatelier dat extra handen zoekt om mondkapjes te naaien, de kindertelefoon die extra vrijwilligers nodig heeft, daarnaast is er aanbod van een supermarkt aan wie je een boodschappenlijstje kunt sturen en dan kun je later je tas boodschappen ophalen of een belservice voor ouderen. “Er staan ook linkjes op naar andere platforms waar ook allerlei hulpaanbiedingen zijn te vinden. Verder horen we natuurlijk dat er veel vrijwilligers overal nodig zijn, maar ook van vrijwilligers die thuis zitten omdat hun activiteit niet doorgaat en zich best voor iets anders willen inzetten. Laat het ons weten. Je kunt altijd bellen naar i-doe: 071-516 04 77.”

Maatschappelijk Betrokken Consumeren
Verder wil Zitman nu juist ook alle inwoners van de Leidse regio oproepen om te gaan doen aan MBC: maatschappelijk betrokken consumeren. “Van ondernemers en het bedrijfsleven wordt verwacht dat zijn een bijdrage leveren aan de maatschappij. En dat doen ze ook. Maar wat als de wereld opeens helemaal anders is en de bloemist, kaasboer, slager en woonwinkel zelf hulp nodig heeft om het hoofd boven water te houden? Het minste wat wij inwoners en dus consumenten kunnen doen is deze ondernemers ondersteunen. Haal je boodschappen bij deze kleinere zelfstandigen. Bestel je maaltijden bij je favoriete restaurant.”

Kijk voor meer informatie op de website van MBO71 of bel: 071-516 04 77.

 

Economie Leiden Maatschappij Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×