Danseressen van BplusC Talentenklas dansen in thuisisolement vrolijk verder

De danseressen van de Talentenklas Dans van BplusC dansen er thuis ondanks de coronacrisis lustig op los. Het Leidse centrum voor kunst en cultuur plaatste een video op YouTube waarin de 6 tot 16 jarige cursisten in de woonkamer, de achtertuin en op straat hun kunsten vertonen. “De kids hebben zelf de dansstijl en de bewegingen bedacht”, aldus danslerares Kirsten Mieog.

In het filmpje lopen de verschillende video’s van de geïsoleerde dansers vloeiend in elkaar over. De enige regel die de dansleraren hebben gesteld, is dat de startpositie van de ene cursist hetzelfde moet zijn als stoppositie van de danser voor diegene. Het resultaat is een aaneenschakeling van dansbewegingen. “We hebben ze verder helemaal vrij gelaten om te doen wat zij willen. Sommigen zullen het dan ook helemaal hebben geïmproviseerd en anderen hebben de bewegingen van tevoren even ingestudeerd en vervolgens gefilmd.”


Nieuws071-presentator Gerry van Bakel in gesprek met Kirsten Mieog over de video van de Talentenklas Dans van BplusC.

“Het idee ontstond toen mijn collega danslerares Francine van der Kamp een online een filmpje van een andere dansgroep zag die iets soortgelijks had gedaan”, vertelt Mieog. Het aaneenschakelen van de verschillende danspasjes was best een klus. “Het was wel moeilijk om er één geheel van te maken. Zo stuurde een aantal van onze deelnemers perongeluk ‘recht op’ gefilmde beelden vanaf hun telefoon, maar wij wilden liggende beelden hebben om er een mooi doorlopend filmpje van te maken.” De leraressen zelf en een concierge van BplusC figureren ook in de video.

Geïsoleerd
De maatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan, betekenen voor de dansklassen van BplusC dat zij op een nieuwe manier les moeten krijgen. “We hebben het lesprogramma nu in twee onderdelen verdeeld. De cursisten krijgen eens per week een theoretische uitleg met daarbij ook een filmpje van de dansleraar die de oefening aan hen uitlegt waarmee ze thuis aan de slag kunnen. Vervolgens sturen de dansers de leraar weer een video waarin zij de oefening uitvoeren, waarop ze ook feedback krijgen.”

Het doel dat de meeste cursisten van de Talentenklas Dans voor ogen hebben, is zich klaarstomen voor professionele dansopleidingen. Volgens Kirsten Mieog komt die droom niet door de coronacrisis in de problemen. “We hebben momenteel weinig cursisten die in hun eindexamenjaar zitten. De dansers die wel de overstap gaan maken, zijn daar eigenlijk al héél goed op voorbereid.”

Cultuur Leiden Regio Coronacrisis


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×