(Foto: PR).

'Janssen stopt tijdelijk productie coronavaccins in Leiden'

Het Leidse Janssen is tijdelijk gestopt met het produceren van coronavaccins. Dat meldt de New York Times. Volgens de Amerikaanse krant richt het bedrijf zich al enkele maanden op de productie van een ander, winstgevend vaccin voor een niet-gerelateerd virus. Na deze productie zou het bedrijf weer verder gaan met de coronavaccins. In een reactie aan mediapartner Omroep West laat Janssen weten dat de Leidse vestiging in 2022 in ieder geval een rol blijft spelen in de vaccinproductie.

Het Leidse vaccin is het meest gewilde vaccin in ontwikkelingslanden, omdat dit vaccin het gemakkelijkst te bewaren is. Het Amerikaanse moederbedrijf Johnson & Johnson loopt volgens de Times flink achter met de beloofde leveringen aan ontwikkelingslanden. Desondanks zouden er in Leiden al sinds het einde van vorig jaar geen coronavaccins meer worden geproduceerd.

Een woordvoerder van Janssen ontkent dinsdagavond niet dat de productie is stilgelegd voor een ander vaccin. “Onze productielocaties produceren meerdere producten omdat we de verplichting hebben om onze noodzakelijke medicijnen te leveren aan patiënten over de hele wereld en onze innovatieve pijplijn van nieuwe medicijnen en vaccins verder te ontwikkelen”, laat het bedrijf in een statement weten.

Productie van vaccins op vier continenten
Wel benadrukt de woordvoerder dat het op vier continenten coronavaccins produceert en niet alleen in Leiden. “Ons netwerk werkt dag en nacht om de wereldwijde pandemie te helpen bestrijden, en Johnson & Johnson blijft al onze ‘fill- & finish’ locaties, inclusief Aspen, voorzien van vaccin om ons COVID-19-vaccin eindproduct te produceren.”

Volgens mensen binnen het bedrijf zouden er door de maandenlange pauze honderden miljoenen vaccins minder worden geproduceerd. Het is volgens de Times niet duidelijk of de tijdelijke stop nu al invloed heeft op de leveringen, omdat de Leidse fabriek een flinke voorraad aan vaccins zou hebben.

‘Vaccin beschikbaar waar mensen het nodig hebben’
Volgens een woordvoerder van Janssen blijft het bedrijf haar contractuele verplichtingen nakomen. “In 2021 werd ongeveer 70 procent van onze wereldwijde vaccinvoorraad beschikbaar gesteld aan lage- en middeninkomenslanden via de vooraf overeengekomen aankoopovereenkomsten en donaties. We zijn erop gericht ervoor te zorgen dat ons vaccin beschikbaar is waar mensen dat nodig hebben en blijven onze contractuele verplichtingen met betrekking tot COVAX en de Afrikaanse Unie nakomen.”

De twee belangrijkste afnemers van Janssen zijn de Afrikaanse Unie en Covax, het samenwerkingsverband dat de vaccins voor arme landen regelt. Deze afnemers werden door de New York Times verrast door het nieuws dat er geen vaccins meer in Leiden geproduceerd zouden worden.

‘Leven van mensen staan op het spel’
De Afrikaanse Unie, waar vrijwel alle landen in Afrika lid van zijn, is er niet gerust op. “Dit is niet het moment om de productielijnen te wisselen, wanneer de levens van mensen in derdewereldlanden op het spel staan”, zo reageerde Dr. Ayoade Alakija, voorzitter van het vaccinatieprogramma in de Afrikaanse Unie tegen de New York Times.

Advertentie

Leiden Maatschappij Coronacrisis


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×