Kasteel Endegeest werd voor het eerst in de 14e eeuw vermeld. (Archieffoto: Gerry van Bakel).

Subsidie voor onderwijsproject 'Oegstgeest in de Middeleeuwen'

De gemeente Oegstgeest start binnenkort op twee basisscholen met het project ‘Oegstgeest in de Middeleeuwen’. Er is ruim 48.000 euro beschikbaar voor een digitale module die moet laten zien hoe het dorp er in de Middeleeuwen uitzag. “Oegstgeest heeft relatief veel erfgoed. Maar als mensen niet weten dat het er is of waarom, dan heb je er niet zoveel aan”, zegt wethouder Matthijs Huizing (Cultureel Erfgoed).

Er wordt een educatief spel ontwikkeld dat vanaf september op de Hofdijckschool en Gevers-Deutz Terweeschool zal worden uitgetest. “De leerlingen kunnen dan als monnik of ridder door Oegstgeest lopen en zien hoe het hier toen was”, aldus Huizing. Als voorbeeld van erfgoed dat nog te zien is, noemt hij het Groene Kerkje dat in de Middeleeuwen werd gebouwd. Maar er is ook veel te zeggen over opgravingen en de verhalen achter straatnamen in het dorp. Zo is de Oudenhoflaan vernoemd naar de vroegere Oudenhofburcht.


Gerry van Bakel in gesprek met wethouder Matthijs Huizing over Oegstgeest in de Middeleeuwen

De gemeente Oegstgeest legt zelf 15.000 euro in. Voor de rest dragen het Fonds voor Cultuurparticipatie (16.500 euro), Stichting Cultuureducatiegroep Leiden (11.180 euro) en de Bibliotheek Bollenstreek (6.120 euro) financieel bij aan het onderwijsproject. Als het spel bevalt, wat wordt afgemeten aan de reacties van de eerste groep leerlingen, zal het ook breder worden ingezet. “Zo proberen wij ons erfgoed breder bekend te maken”, aldus Huizing.

Oegstgeest Onderwijs


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×