Coronavirus uitgelegd aan kinderen in woord en beeld

Waarom gaan we niet meer naar opa en oma? Moet ik alweer mijn handen wassen? Wanneer kan ik weer gaan hockeyen? Het leven van kinderen is best veranderd de laatste weken. De scholen zijn dicht, sportclubs lijken in het niets verdwenen en papa en mama zijn de hele dag thuis. En dan komen de vragen. Om kinderen en hun ouders op een begrijpelijk wijze het coronavirus en de getroffen maatregelen uit te leggen hebben Jos van den Broek en Irene Cécile een folder gemaakt.

Voor veel ouders lijkt het of ze ineens een palet aan beroepen moeten invullen. Naast hun gewone werk zijn ze ook juf of meester, bewegingscoach en viroloog geworden. Juist om die ouders tegemoet te komen zijn Jos van den Broek en Irene Cécile aan de slag gegaan. “Niet om aan je kind te geven met de mededeling: lees dit maar, dan snap je het wel”, zegt Jos van den Broek, emeritus hoogleraar aan de Universiteit Leiden. “Het is altijd beter samen met je kind te lezen. Het was trouwens een idee van Irene ik heb daar graag aan meegewerkt. Ik heb er bij de Weekendklas ook met kinderen over gepraat. Kinderen begrijpen veel, maar het is ook heel ingrijpend. het gaat over ziekte, het gaat over dood. Ouders weten het misschien ook niet allemaal maar dit is een handreiking hoe je samen op onderzoek kunt gaan.”


Nieuws071-presentator Gerry van Bakel in gesprek met Jos van den Broek over een voorlichtingsfolder over corona voor kinderen.

In twee A-viertjes leggen Cécile en Van den Broek in duidelijke taal en met heldere tekeningen uit wat het coronavirus of  Covid-19 is, hoe het zich verspreidt en vooral wat je zelf kunt doen om dat te voorkomen. Moeilijke begrippen worden in meer eenvoudige woorden uitgelegd en er wordt niet om zaken heen gedraaid. Aan deze virusinfectie gaan ook veel mensen dood. Er wordt ook aangeraden om te blijven praten, met je ouders of een andere volwassene die je vertrouwd als je bang bent of vragen hebt. Ook verwijst de folder naar betrouwbare bronnen zoals het RIVM en de website Thuisarts.nl. De folder is gratis te downloaden op de website van illustrator en vormgeefster Irene Cécile.

Help, ik ben besmet!
Voor volwassenen die echt het naadje van de kous willen weten als het gaat om wereldwijde virusinfecties is het nieuwe boekje van de Stichting Bio-Wetenschappen & Maatschappij een goede bron van informatie. De uitgave staat voor 4 april gepland, maar is nu al digitaal te lezen. De titel ‘Help, ik ben besmet!’ van het zogenaamde cahier wijst voor zich en refereert ook aan de gelijknamige tentoonstelling die deze maanden te zien zou zijn in Rijksmuseum Boerhaave. Geschreven door onder andere Jaap van Dissel die als directeur van het RIVM tegenwoordig bijna dagelijks op televisie te zien is over het huidige coronavirus dat onze maatschappij lam legt. In het cahier gaat het nog over het zogenaamde virus X. Jos van den Broek maakte de infographics voor het cahier. “We waren hier natuurlijk al langer mee bezig voordat het coronavirus naar Nederland kwam. Maar mensen die meer weten van pandemieën en virussen weten dat dit soort ziektes ineens op kunnen komen zetten. Vandaar dat de redactie op een gegeven moment had bedacht laten we eens dieper ingaan op besmettelijke ziektes.” Het cahier is te vinden op de website van Stichting Bio-Wetenschappen & Maatschappij.

Leiden Maatschappij Onderwijs


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×