Ook rederijen in Leiden hebben geen enkele omzet en hopen op compensatie. (Archieffoto: Chris de Waard).

Start vaarseizoen valt in het water

De eerste week van april is voor de Leidse rederij traditioneel de start van het vaarseizoen. Met een uitbundig feest voor de vrijwillige schippers en hun aanhang en een vlootschouw. Die eerste zondag van de maand april ziet er dit jaar heel anders uit. De boten blijven aan de ketting, want net als bij de andere rederijen en rondvaartbedrijven in Leiden, valt er weinig te varen. Boekingen zijn massaal geannuleerd en alle boten liggen voorlopig aan de ketting.

Chris de Waard in gesprek met Daaf Sloos  van de Leidse rederij.

Sloos gaat er voorlopig vanuit dat er tot eind mei niet gevaren zal kunnen worden. enerzijds vanwege de maatregelen waarvan vanavond door het kabinet bekend gemaakt zal worden dat ze, waarschijnlijk met een maand, verlengd worden, anderzijds omdat allerlei feestjes, zoals bruiloften voor langere tijd zijn uitgesteld en de daarbij geboekte vaattochtjes voorlopig dus ook geen doorgang vinden. Ook toeristen laten het massaal afweten en dat tij zal naar het zich laat aanzien niet snel keren.

Compensatie
De rederijen vallen vooralsnog niet binnen de compensatieregelingen van het rijk. “Tenminste, ik heb van zeven rederijen in Leiden het nummer van de Kamer van Koophandel ingevuld op de overheidswebsite waar je de tegemoetkoming voor de ondervonden schade kunt aanvragen, maar slechts twee komen wel in aanmerking. De rest niet. Wij ook niet. Omdat we ooit, in ons geval zeventien jaar geleden bij de inschrijving een code hebben gekregen waarvoor nu geen compensatieregeling geldt. Die twee anderen hebben geluk. Die kregen een andere code.” Sloos gaat er vanuit dat het goed komt en dat ook zijn rederij alsnog geld gaat krijgen. “Want we zijn dicht, de omzet is nul.”

Economie Leiden Coronacrisis


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×