Kaasboerderij Onderwater aan Westeindseweg 7 in Zoeterwoude. (Foto: Robbert Beurse).

Koop lokaal bij de kaasboerderijen in Zoeterwoude

Het nieuwe motto is: koop lokaal. Eigenlijk moeten we zoveel mogelijk thuisblijven, maar als we boodschappen doen dan wel graag bij de winkel in de buurt. Ook Stichting Land van Wijk en Wouden deed in haar laatste nieuwsbrief een oproep aan inwoners in Zoeterwoude en omgeving om te kiezen voor een winkelrondje bij de boer.

Martijn Plomp van de Stichting Land van Wijk en Wouden wil het geen campagne noemen, maar nu de stichting zich genoodzaakt zag allerlei voorjaarsactiviteiten af te gelasten vanwege de coronamaatregelen wilde hij de boerderijwinkels in de regio rond Zoeterwoude wel even in de kijker plaatsen in de nieuwsbrief. “De polderdag op Hemelvaart, de koeiendans als de koeien weer voor het eerst de wei in mogen, de streekmarkt op 5 mei op de Leidse Doezastraat, alles is geannuleerd. En dat zijn juist dagen dat de boerderijwinkels meer bezoekers trekken of streekproducten kunnen afzetten.¬† Bovendien leveren veel kaasboerderijen ook aan de plaatselijke horeca en die ligt ook op zijn gat.”

Vandaar zijn oproep om voor kaas, yoghurt en eieren een fietstochtje door de polder te maken en inkopen te gaan doen op de boerderij. “Bij de supermarkt sta vaak in de rij en door naar de boer te fietsen krijg je ook nog een beetje beweging. Zo snijdt het mes aan twee kanten.”

Kwestie van vertrouwen
Bij kaasboerderij Onderwater aan de Westeindseweg 7 in hebben ze nog steeds aanloop van klanten. Annie Onderwater ziet wel dat sommige klanten een extra stukje kaas mee nemen, maar echt hamsteren is het niet te noemen. “De verkoop is redelijk stabiel. Je mist soms een vaste klant, maar daar staat dan weer een enkele nieuwe klant tegenover. Sommige klanten bellen ons en dan leggen we de bestelling klaar. Je kunt bij ons niet pinnen, mensen leggen het geld op de toonbank of ze maken het aan ons over. Dat is zeker een kwestie van vertrouwen, maar tot nu toe gaat het altijd goed. Iedereen houdt goed afstand, daar hoeven we niemand op te wijzen.”

Meer thuis eten
Ine Versteegen van De Leidse Kaas Koe aan de Weipoortseweg 73 ziet zelfs een bescheiden toename van klanten. “Wij horen van klanten dat ze graag bij ons kaas en yoghurt komen kopen omdat ze dan tenminste weten waar het vandaan komt. Voor sommige nieuwe klanten gaat er echt een wereld open. Nu iedereen thuis werkt en niet meer in de bedrijfskantine eet, moeten sommige mensen echt meer boodschappen doen. Ik denk dat veel mensen er nu achter komen dat ze best gewend zijn om veel buitenshuis te eten. Een tosti hier, een hamburger daar. Nu eet iedereen thuis. En als je dan toch boodschappen moet doen, is het fijn om meteen een eindje te gaan fietsen om je hoofd leeg te maken.”

Melktap en kaasautomaat
Bij de familie Captein loopt de zaak aan de Weipoortseweg 29b beter dan ooit. Op 12 maart won Captein de eerste prijs bij de Nederlandse kampioenschappen kaas maken in de categorie oude kaas. De bijbehorende media-aandacht heeft volgens eigenaar Magdal√®ne Captein de winkel geen kwaad gedaan. “Ik heb ook de indruk dat mensen nu kiezen voor gezonder eten. Onze vaste klanten belden de eerste weken even om te horen of we wel open waren en we zagen toen ook dat mensen wat meer kochten omdat ze bang waren dat de winkel dicht zou gaan. We hebben een klein winkeltje maar door schermen van plexiglas te plaatsen, lukt het toch twee klanten tegelijk te helpen.”Wie liever niet de winkel ingaat, kan ook nog buiten melk tappen voor een euro of kaas en eieren uit de kaasautomaat halen. “Die hebben we sinds december en ik heb wel het idee dat hij nu meer gebruikt wordt.”

In Zoeterwoude zijn zes kaasboeren met een winkel aan huis. Wie inspiratie wil opdoen voor een rondje langs de boerderijwinkels in Zoeterwoude en omstreken, kan terecht op de website van Stichting Land van Wijk en Wouden.

 

 

 

Duurzaamheid Economie Zoeterwoude


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×