Rijksmuseum van Oudheden

Rijksmuseum van Oudheden toont duizend jaar oude Vikingring online

Het Rijksmuseum van Oudheden kocht vlak voor de tijdelijke sluiting van het museum een eeuwenoude in Nederland gevonden Vikingring. De ring werd op Eerste Kerstdag 2019 met een metaaldetector gevonden in een maisveld in de kop van Noord-Holland. Het museum kocht het sieraad en is nu onderdeel geworden van de Rijkscollectie van het museum.

De kop van Noord-Holland was vanaf de negende eeuw een uitvalsbasis voor Vikingen uit Scandinavië voor plundertochten naar verder landinwaarts gelegen steden. Omdat de ring een losse vondst is, gaat de conservator van het museum Annemarieke Willemsen er vanuit dat een Viking de ring heeft verloren tijdens zijn verblijf in het gebied. De ring lijkt erg op een gouden Vikingring uit Friesland, die zich in het Fries Museum bevindt. De aanwezigheid van Vikingen in Noord-Holland blijkt uit een Vikingschat van Westerklief op Wieringen, bestaande uit munten, zilverbaren en sieraden, waaronder een dikke gevlochten halsring. Deze zilverschat zit in de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden.


(Conservator Annemarieke Willemsen, Rijksmuseum van Oudheden)

Met een doorsnede van 25 millimeter is de ring erg groot om aan een vinger te dragen. Daarom is het vermoedelijk geen vingerring, maar een miniatuurversie van dikke gedraaide halsringen die in Scandinavië bekend zijn. Waarschijnlijk is deze ring als hanger gedragen. De ring is gevormd uit een staafje zilver met een gedraaide groef. Daarin loopt een fijn draadje filigraan (draad die uit kleine bolletjes bestaat), waardoor het lijkt alsof het sieraad gevlochten is. Van Vikingen is bekend dat zij miniatuurversies van belangrijke bezittingen, zoals zwaarden en bijlen als sieraad droegen.

  • OLYMPUS DIGITAL CAMERA
    OLYMPUS DIGITAL CAMERA
  • OLYMPUS DIGITAL CAMERA
    OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Cultuur Leiden Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×