Een enorme hoeveelheid water is in de kelder van het voormalige warenhuis en de naastgelegen fietsenstalling gelopen. (Foto: Chris de Waard).

Waagstalling en kelder voormalige pand Hudson's Bay onder water

“Het lijkt wel De Overdekte”, het grapje dat verwijst naar het binnenbad dat vroeger in de Haarlemmerstraat was gevestigd, wordt meerdere keren gemaakt door omstanders die op de Aalmarkt staan te kijken naar de verrichtingen van de brandweer. Die hebben een flinke klus, want in het leegstaande warenhuis is een waterleiding gesprongen. Naar verluidt die van de cv en de sprinklerinstallatie. In het souterrain staat zo’n anderhalve meter water en eenzelfde lot is de Waagstalling beschoren. “Kom je je fiets halen? Dan hoop ik dat je een zwemdiploma hebt!”

De waterzuiger staat in de Maarsmansteeg waar de brandweer via een zijdeur van het pand een hele bos slangen in de kelder heeft gehangen. De pompwagen kan zo’n zevenduizend liter water kwijt en is al drie keer geleegd in de Nieuwe Rijn. Na een half uurtje pompen verzucht een brandweerman dat het water een halve meter is gezakt. Nog zo’n 40.000 liter te gaan, leert een snelle rekensom. In de kelder is het bloedheet.

In het pand opent later deze maand een winkel van Action. Die zou eigenlijk op 1 april opengaan, maar vanwege de coronacrisis was dat al uitgesteld tot 24 april. Of de winkel nog steeds op die datum open kan, zal duidelijk moeten worden als het pand weer droog staat en de schade is opgenomen.

 

 

112 Sleutelstad Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×