De eerste bomen zijn geplant op het Garenmarktplein. (Foto: Gerry van Bakel).

Groen Garenmarktplein moet mooie entree worden tot de stad

De garage onder het Garenmarktplein ging op 20 februari al open en nu komt steentje voor steentje, stoeprand voor stoeprand de herinrichting van het plein tot stand. Een multifunctioneel plein met gras, bloemen, bomen en verharde paden. Zodat Leiden er straks een mooi groen plein bij heeft dat ook nog plaats biedt aan evenementen.

Wethouder Fleur Spijker (Stedelijke Ontwikkeling) die de herinrichting onder haar bestuurlijke hoede heeft, gaat ervan uit dat het plein voor de zomer klaar is. “Het hele ontwerp is met de bewoners tot stand gekomen. Er komen diverse soorten bomen en grassen. Het is echt een entree tot onze stad en dan willen we ook kwaliteit leveren.”

Of er al snel massaal gebruik van gemaakt kan worden, hangt natuurlijk af van de beperkende maatregelen ter bestrijding van het coronavirus. De Minikoraal die in de aanloop van de 3-oktoberviering plaatsvindt, zou wellicht het eerste evenement op het plein kunnen worden. Spijker wil daar nog niet op vooruitlopen, maar benadrukt dat bij de inrichting rekening is gehouden met bepaalde evenementen die op het plein zullen gaan plaatsvinden. “We hebben daar goed naar gekeken en we zullen het groen tijdens evenementen goed afschermen.”


Nieuws071-presentator Jaap van Sandijk in gesprek met wethouder Fleur Spijker over de herinrichting van het Garenmarktplein.

De Minikoraal is een van evenementen waarmee de wijkvereniging Pieters- en Academiewijk en Levendaal (PAL) heeft ingestemd. En ook de Pleintaptoe die traditioneel op het Garenmarktplein wordt gehouden zou nog steeds mogelijk moeten zijn ondanks de oplopende stoepranden rondom de grasperken. Ook volgens Huub Frencken van PAL is bij de plannen voor de herinrichting met beide evenementen rekening gehouden en is er zowel voor de tribunes als de marcherende korpsen genoeg plaats. Al is er wel minder ruimte dan voorheen.

Frencken die zelf aan het Garenmarktplein woon, volgt het proces met argusogen. Hij is blij met het uiteindelijke ontwerp, maar dringt er nu bij de gemeente op aan wel in de gaten te houden dat het mooie groen plein straks niet vertrapt wordt tijdens andere massale evenementen. Elke plek in de stad waar een evenement gehouden kan worden, heeft een locatieprofiel.

Volgens Frencken behoeft het profiel van het Garenmarktplein aanpassing. Het locatieprofiel houdt onvoldoende rekening met het ontwerp voor het plein. Niet te vergelijken met de Lammermarkt, aldus Frencken. Het is veel groener, wel zestig procent van het oppervlak is groen met perken met planten en bloemen en oude en nieuwe bomen.

“Het plein is een prachtig voorbeeld van de nieuwe Leidse stijl van inrichting van de openbare ruimte”, zegt Frencken. “Dat stelt eisen aan het soort evenementen dat er mag plaatsvinden. Het is niet geschikt voor moeilijk te controleren oplopen zoals de Leiden Marathon of een massaal bijgewoonde Koningsnacht. Het Minikoraal en de Pleintaptoe past wel op het plein. Daarmee is rekening gehouden in het ontwerp.”

Frencken roept op tot wijziging: “We gaan er vooralsnog van uit dat de gemeente dat in goed overleg wil doen en ons niet dwingt om op de juridische toer te gaan. Laat het plein niet vertrappen.”

Duurzaamheid Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×