Een ambulance met mobile Intensive Care Unit wordt bij het Leidse Universitair Medisch Centrum klaargemaakt voor het ophalen van een patiënt. (Foto: Rob van Dullemen).

Landelijk weer veel coronadoden; ziekenhuisopnames in Leidse regio plus één

Er zijn afgelopen etmaal 904 mensen positief getest op corona. Dat zijn er 122 minder dan gisteren, waarmee de trend van een dalende groei zich voort lijkt te zetten. In totaal telt Nederland nu 16.627 mensen waarbij het virus is vastgesteld. Het dodental steeg het afgelopen etmaal met 164. Dat is wel weer hoger dan de afgelopen dagen. Het aantal sterfgevallen dat na een test kan worden toegeschreven aan de gevolgen van het coronavirus staat nu op 1.651, maar het werkelijke aantal is zeker veel hoger. Er wordt nog steeds weinig getest.

Van de Covid-19 patiënten uit de Leidse regio worden er momenteel 39 in een ziekenhuis behandeld. Dat is er één meer dan gisteren. Het gaat om negentien Leidenaars, zes Leiderdorpers en vijf inwoners van Oegstgeest. Zeven Voorschotenaren liggen met Covid-19 in het ziekenhuis (plus 1) en twee inwoners uit Zoeterwoude.

Geen coronatesten meer in Leidse woonzorgcentra
In de woonzorgcentra Lorentzhof en Rijn en Vliet van Libertas Leiden wordt niet meer op corona getest. “Dus we weten nu niets meer zeker qua besmettingen”, vertelt bestuurder Tanja Ineke desgevraagd. “Bij een corona-verdenking verplegen we volgens protocol ‘besmet’.” In Leiden lijkt het nog redelijk goed te gaan. Zeker als je het vergelijkt met bijvoorbeeld de cijfers die afgelopen week bekend werden van een woonzorgcentrum in Heerde aan de rand van de Veluwe. Daar overleden in korte tijd twaalf van de zeventig bewoners aan corona en nog eens 23 bewoners zijn besmet. “Wat een horrorverhaal. Ik ben heel blij dat dit ons niet getroffen heeft tot nu toe”, zegt Ineke. “Je merkt hieraan wel dat alleen hele kwetsbare mensen in verpleeghuizen komen. ‘Zo lang mogelijk thuis’ is echt toegepast.”

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×