Met deze twee aan elkaar gekoppelde kano's ondernamen ook Leidenaren in de Tweede wereldoorlog de oversteek naar Engeland. (Foto: Collectie Engelandvaardersmuseum).

Museum Voorschoten bezorgt lezingen en rondleiding thuis

Museum Voorschoten is gesloten voor bezoekers maar de rondleiding langs de tentoonstelling ‘Dorp in Oorlogstijd’ en de lezingencyclus ter ere van 75 jaar bevrijding gaan gewoon door. Via webcams en livestream komt het museum bij mensen thuis. De eerste lezing is op woensdag 8 april. De interactieve rondleiding is op zaterdag 18 april. Kaartjes zijn te koop via de website van Museum Voorschoten.

Historisch onderzoeker Sierk Plantinga die als rondleider werkt in het Engelandvaardersmuseum in Noordwijk bijt aanstaande woensdag de spits af met een lezing over mannen en vrouwen uit de regio die net als de bekende Soldaat van Oranje in oorlogstijd de oversteek maakten van Nederland naar Groot-Brittannië. Wie deze lezing live wil meemaken, kan een kaartje bestellen bij Museum Voorschoten. Je krijgt dan een link naar toegestuurd. Voor het pauzedrankje moet je wel zelf zorgen.

Rondleiding langs Dorp in Oorlogstijd
Op zaterdag 18 april kun je vanaf de bank of tuinstoel ‘meelopen’ in het museum langs de tentoonstelling ‘Dorp in Oorlogstijd’. Uit de eerste hand hoor je de verhalen bij de voorwerpen in de vitrines. Ook is het mogelijk om vragen te stellen aan rondleider Jan Koster. Er kunnen maximaal 99 mensen deelnemen aan de online lezingen en rondleiding. Wie een vraag heeft, kan digitaal zijn hand opsteken. Waar normaal een kaartje 4 euro kost, is het nu 2,50 euro.

De volgende lezing is op 29 april wanneer Nieske Vergunst en Lisanne Mathijssen zullen vertellen over hun boek Oorlogsbrieven. De opa van Nieske Vergunst die in Voorschoten woonde, correspondeerde tijdens de oorlog met familie die verspreid over Nederland woonde. De brieven laten het leven van alledag zien en hoe daar met elkaar over van gedachten gewisseld werd.

Op woensdag 27 mei geeft Peter Kegel een lezing over het boek van W.F. Hermans ‘De donkere kamer van Damokles’ dat zich deels in Voorschoten afspeelt en in 1963 is verfilmd door Fons Rademakers. Aan de hand van het boek en de film worden de specifiek Voorschotense scenes en gebeurtenissen besproken. Een must voor de liefhebbers van literatuur en film.

De cyclus van vier lezingen wordt afgesloten in juni met Ruud Braggaar. Een datum is daar nog niet voor bekend.

Over Museum Voorschoten
Museum Voorschoten wil het museum van, voor en over Voorschoten zijn. Het wil het publiek op een aantrekkelijke en (soms) educatieve manier in aanraking laten komen met cultuur, cultureel erfgoed en kunstvormen die een lokaal karakter hebben of in de directe omgeving van Voorschoten relevant zijn. Het museum streeft naar een eigen collectie van objecten die betekenisvol zijn voor de historie van Voorschoten.

Cultuur Maatschappij Voorschoten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×