PS Theater keert voor podcast terug naar Bio Science Park voor vervolg op 'Welcome in my backyard'. (Foto: Gerry van Bakel).

PS Theater zoekt digitale verbinding met de huiskamers van Leiden

Een theatergezelschap trekt het liefst volle zalen. Het Leidse stadsgezelschap PS Theater heeft zichzelf daarbij als extra doelstelling gegeven om mensen uit diverse delen van de samenleving samen te brengen, maar dat is nu onmogelijk geworden. Theaters zijn sinds 15 maart gesloten. De groep rondom theatermaker Pepijn Smit heeft de laatste weken echter niet stilgezeten en komt met een alternatieve programmering. Net als velen gaat PS Theater thuiswerken.

De plannen die PS Theater dit jaar aan het ontwikkelen was, gaan een tijdje in de ijskast. Zoals het veldonderzoek naar de identiteit van Leiderdorp, Oegstgeest, Voorschoten en Zoeterwoude; dat is verplaatst naar de zomer en het najaar van 2020. De theatrale manifestatie ‘Wij zijn…’ zal in november 2020 gaan spelen in Leiden en de omliggende gemeenten en de locatieproductie ‘Het dorp, een stad’ gaan ze in het voorjaar van 2021 opvoeren.


Nieuws071-presentator Chris de Waard in gesprek met Pepijn Smit van PS Theater over theater maken in tijden van corona.

Dat wil niet zeggen dat Pepijn Smit en zijn collega’s bij PS Theater voorlopig niks van zich willen laten horen en zien. Pepijn Smit: “We maken liedjes, schrijven columns en maken podcasts, allerlei vormen om mensen een hart onder de riem te steken. Voor iedereen die nu thuis zit, in de zorg werkt of in de supermarkt en wel behoefte heeft aan iets moois. Want deze bijzondere tijd is ook een vat aan inspiratie. Juist in een themajaar waarin we het allemaal wat dichter bij huis wilden gaan zoeken. Tijs en Rian zijn daarnaast een podcast aan het maken waarin zij opnieuw contact opnemen met de internationals die werken op het Bio Science Park en die je eerder zag en hoorde tijdens de voorstelling ‘Welcome in my backyard’. Zij schijnen hun licht op het coronavirus en de ontwikkelingen van deze tijd.”

Ook PS Jong werkt aan een digitale voorstelling: ‘De zaak Post’ over een verzetsheld uit de Tweede Wereldoorlog die onder andere joodse mensen aan een onderduikadres hielp. “De theatermakers van PS Jong zijn aan het uitzoeken wie deze meneer Post was, wat hij precies heeft gedaan en wat dat voor zijn familie betekende. En van 1 tot en met 5 mei doen zij daar verslag van. Op theatrale wijze.” Grote verschil is wel dat de leden van PS Jong niet met elkaar op een podium staan maar ieder thuis achter zijn computer zit. “Het is zeker uitdagend. We moeten op zoek naar nieuwe vormen van theater. Manieren om toch contact te leggen met de stad en ons publiek. Daar leven wij voor als theatermakers.”

Oud werk opnieuw bekijken
Verder zijn er oude producties van PS Theater online terug te kijken. Vanaf nu is ‘De Bubbel’, de productie die PS Theater in 2017 op de Lammermarkt maakte, te zien en volgende week brengt PS Theater ‘Tussenland’ uit. Volg deze link om te kijken. Voor meer informatie over het werk van PS Theater en PS Jong kun je terecht op PSTheater.nl.

 

Foto’s galerij: Emile van Aelst en Gerry van Bakel.

Cultuur Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×