(Foto: Pixabay).

Vrouwenopvang Rosa Manus verwacht toename huiselijk geweld

Blijf thuis, dan ben je veilig. Deze woorden worden dagelijks uitgesproken door politici en allerhande deskundigen en vinden weerklank in de media. Je hebt dan minder kans op besmetting met het coronavirus. Maar niet voor iedereen is thuis een veilige haven. Vrouwenopvang Rosa Manus bereidt zich voor op extra meldingen van huiselijk geweld.

Half maart kreeg heel Nederland het advies niet onnodig de straat op te gaan. Horeca en culturele instituten en sportverenigingen werden gesloten. Mensen zijn massaal thuis gaan werken, kinderen krijgen sindsdien thuis onderwijs. Iedereen zit meer op elkaars lip en door de crisis kunnen er ook geldzorgen zijn, waardoor de spanning oploopt in huishoudens. “Daar krijgen we al veel signalen van”, zegt Marion Suijker, directeur van Rosa Manus die slachtoffers van huiselijk geweld opvangt en ook ambulante hulp verleent in de Leidse regio. “We hebben hier in Leiden nog geen duidelijke toename in het aantal meldingen gezien, maar we verwachten wel dat het gaat gebeuren.”


Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met Marion Suijker, directeur vrouwenopvang Rosa Manus.

In andere delen van het land en ook in het buitenland wordt al wel een toename van huiselijk geweld waargenomen. “Het is niet gemakkelijk om een melding te doen van huiselijk geweld en zeker in deze tijd”, zegt Suijker. “Maar we weten dat de spanning toeneemt. Dus als je in een situatie zit waarin je veilig zou moeten zijn, maar je bent het niet, meld het bij ons.” In Frankrijk is er een speciale code bedacht waarmee mensen bijvoorbeeld in de apotheek kenbaar kunnen maken dat zij slachtoffer zijn van geweld. “Ik ben benieuwd of dat in Nederland ook gaat gebeuren, ik zou er wel voor zijn.”

Wie in acuut gevaar verkeert, kan het best 112 bellen. Voor alle andere gevallen kunnen slachtoffers van huiselijk geweld bellen met 0800-2000. Het landelijke alarmnummer van Veilig Thuis.

Rosa Manus heeft een vrouwenopvanglocatie in Leiden en biedt verder ambulante zorg in de hele regio. “Bij de opvanglocatie doen we er alles aan om het coronavirus buiten de deur te houden. We letten goed op de hygiĆ«ne en bezoek ontvangen is niet meer mogelijk. Iedereen heeft op de kamer eigen sanitair, dus dat helpt wel. En verder werken we met kookroosters.” De ambulante zorg gaat deels via telefoon en beeldbellen, maar medewerkers van Rosa Manus gaan indien nodig ook nog op huisbezoek. “Wij werken niet met vrijwilligers, maar met maatschappelijk werkers en woonbegeleiders. We werken ook nauw samen met sociale wijkteams en jeugd- en gezinsteams om zo goed mogelijk hulp te bieden. Ook in deze moeilijke tijd.”

Extra opvang
Om de verwachte toename van hulpvragen het hoofd te kunnen bieden, heeft Rosa Manus wat opvangplekken achter de hand gehouden en is Suijker in overleg met de gemeente voor extra capaciteit. “In BelgiĆ« zijn er bijvoorbeeld hotelkamers ter beschikking gesteld, we zijn aan het kijken of zoiets ook hier mogelijk is, zodat je mensen die acuut uit huis moeten toch iets kunt bieden.”

Ook mensen in de omgeving van slachtoffers van huiselijk geweld kunnen een melding doen, benadrukt Suijker. “Als je in je omgeving iets opmerkt dat niet pluis lijkt, dan kun je altijd bellen met Veilig Thuis. Dus slachtoffers kunnen ook altijd iemand anders inschakelen om namens hen een melding te doen.

Voor meer informatie over Rosa Manus, kun je terecht op de website van de vrouwenopvang.

 

Leiden Maatschappij Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×