(Archieffoto: J.P. Kranenburg).

Geen buurtkamer in nieuwbouw Heelblaadjespad: Adviesraad verrast

Negentien nieuwe woningen en een gemeenschappelijke ontmoetingsruimte. Dat zou de invulling worden van het Leiderdorpse bouwproject Heelblaadjespad 1, dat op de plek van de voormalige kerk De Menswording gaat verschijnen. Zou, want die zogeheten buurtkamer lijkt niet meer voor te komen in de plannen van de gemeente. De Adviesraad Sociaal Domein Leiderdorp is onaangenaam verrast.

Jaap van Sandijk in gesprek met voorzitter Hein van der Zande van de Leiderdorpse Adviesraad Sociaal Domein over het schrappen van de buurtkamer uit de nieuwbouwplannen voor de Menswording-locatie.

De reden van het schrappen van de buurtkamer is dat volgens de gemeente de vraag om zo’n gemeenschappelijke ontmoetingsruimte lijkt te zijn verstomd, omdat er zich geen groep heeft gemeld om de ruimte te beheren. De Adviesraad zegt nog altijd vanuit de directe omgeving signalen te hebben ontvangen dat die interesse er wél is, en heeft het college een brief gestuurd met het verzoek het besluit te heroverwegen.

“Wij vinden het belangrijk dat er zo’n initiatief in dat deel van Leiderdorp is, want er is daar verder helemaal niks”, zegt Hein van der Zande, voorzitter van de Adviesraad. “Vroeger had je een aantal keer per week koffieochtenden in De Menswording. Die waren druk bezocht. Veel mensen die ouder worden willen graag een praatje maken en maatschappelijk bezig zijn. Er zijn in Leiderdorp initiatieven genomen om mensen uit hun isolement te halen en te kunnen participeren. Met de verdwijning van De Menswording is die functie hier vervallen.”

Van der Zande heeft het vermoeden dat gebrekkige communicatie een rol heeft gespeeld in het gegeven dat niemand zich vooralsnog heeft gemeld de buurtkamer te willen beheren. “Tijdens een inloopavond van het bouwplan is het ter sprake gekomen. Maar op zo’n avond kijk je als bewoner niet gelijk naar zo’n buurtkamer, maar ligt je focus op de woningen.”

Ondertussen hoopt Van der Zande dat de gemeenteraad het besluit heroverweegt. “Het is afwachten wat de politiek nu gaat zeggen. Ouderenbonden hebben ook kritiek geuit heb ik begrepen. Wellicht dat welzijnsorganisatie Incluzio hier ook een mooie rol in kan spelen.”

Op 20 april hakt de raad de knoop door.

Leiderdorp Maatschappij Politiek heelblaadjespad


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×