De Turff. (Foto: PR).

Digitale huishoudlijst verovert studentenhuizen

Vanaf deze week hangt er in Leidse studentenhuizen een tablet met slimme software aan de muur. De Turff is ontwikkeld door studenten van de TU Delft om de kosten bij te houden en vervangt alle papieren turflijstjes. Nu veel studenten in thuisisolatie zitten, is het systeem razend populair.

Honderd studentenhuizen, verspreid over Leiden, Delft en Rotterdam, gebruiken de Turff voor het bijhouden van consumpties. Wie een blikje fris of zakje chips pakt voert dat in op de tablet, zodat de kosten eerlijk worden verdeeld. “Zo kan je alles gezamenlijk inkopen en hoef je niet voor elke snack zelf de deur uit”, vertelt Henry Tang, een van de bedenkers en student Technische Natuurkunde aan de TU Delft

Veel animo
Nu veel studentenhuizen in vrijwillige zelfquarantaine zitten, is er veel animo voor het systeem. In Leiden staan er zo’n 100 huishoudens op de wachtlijst. Via een loting wordt elke keer bepaald welke huizen als eerst aan de beurt zijn voor een eigen Turff. Er zijn in Leiden nu 10 tot 20 huizen waar de Turff hangt en deze maand worden er nog eens 30 tot 50 toegevoegd.

Grote huizen in Leiden
Wat de studentenhuizen in Leiden anders maakt dan in de andere steden, is de omvang. Tang: “De huizen die we nu in Leiden bedienen hebben gemiddeld 18 bewoners. Dat is best flink en groter dan in de andere steden. Er is zelfs een huis met 38 bewoners. Voor ons systeem maakt dat niets uit, ik ben vooral benieuwd hoe zij dat zelf doen.”

Helemaal gratis
De tablets kunnen gratis worden geleverd doordat er advertenties worden getoond als screensaver. Op deze manier komen bedrijven in contact met studenten. In de toekomst hopen de bedenkers een koppeling te maken met de bezorgdiensten van supermarkten, zodat gebruikers hun voorraad automatisch krijgen aangevuld. “Daar zit heel veel potentie in, maar voor nu willen we eerst zo veel mogelijk huizen aansluiten”, aldus Tang.

Aanmelden voor een eigen turf kan op de website.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×