In december werden de conceptplannen voor het gebied gepresenteerd. (Foto: IJsbrand Terpstra).

GGZ Rivierduinen: "Ontwikkelingsplannen Endegeest raken ons in het hart"

Zorginstelling GGZ Rivierduinen is niet te spreken over de manier waarop de gemeente Oegstgeest met de ontwikkeling van park Endegeest omgaat. Dat blijkt uit een uitgebreide brief van de zorginstelling aan de gemeenteraad. Rivierduinen wordt door de ontwikkelingsplannen ‘in het hart geraakt’ en begrijpt niet dat patiëntenzorg wordt opgeofferd om het ’toch al groene park’ nog verder te vergroenen.

GGZ Rivierduinen verzorgt in een zestal gebouwen in park Endegeest al geruime tijd intensieve psychiatrische zorg, waarbij een deel van de patiënten dag en nacht wordt verzorgd. De groene, rustige omgeving van het park is daarvoor erg geschikt, maar uit recente plannen van wethouder Peter Glasbeek wordt duidelijk dat die nieuw te bouwen onderdelen van de zorginstelling liever naar de rand van het gebied ziet vertrekken. Op die manier kan het hart van Endegeest verder worden vergroend.

Geen gesprekken
Volgens Ernst Hoette (voorzitter Raad van Bestuur) moest de zorginstelling uit de media vernemen wat de plannen voor het gebied zijn. Vanuit de gemeente werd ‘geen enkel initiatief’ genomen om met Rivierduinen in gesprek te gaan, terwijl de plannen ‘grote impact hebben op de zorgverlening aan onze patiënten’. De voorzitter drong begin dit jaar daarom aan op bestuurlijk overleg, dat begin maart plaatsvond. Dat leverde schijnbaar echter niet het gewenste resultaat op, aangezien Hoette de gemeenteraad nu alsnog direct heeft benaderd met zijn zorgen.

Het gaat om het verplaatsen van potentiële bouwgronden van Rivierduinen, die voor de zorginstelling van groot strategisch belang zijn. Voor de zogenoemde Blauw Tram- en Kwekerijlocatie staan namelijk nieuwbouwplannen op stapel. Onlangs werd al een omgevingsvergunning aangevraagd voor zestien nieuwe eenheden beschermd wonen. Doordat die in de buurt zouden komen te liggen van al bestaande zorginstellingen, kan het zorgpersoneel goed worden verdeeld en ontstaan schaalvoordelen die een ‘kwalitatief verantwoorde, exploitabele en betaalbare voorziening mogelijk maken’. Andere plekken in het gebied zijn daarvoor minder geschikt.

Grondeigenaren moeten akkoord gaan
De brief van Rivierduinen komt op een moment dat de druk op wethouder Peter Glasbeek steeds verder wordt opgevoerd. Half juni moet er een nieuw bestemmingsplan voor het gebied op tafel liggen, maar daarvoor is de gemeente wel afhankelijk van de grond- en gebouweigenaren. Onder meer Rivierduinen, ontwikkelaar Oudendal en verschillende overheden zullen akkoord moeten gaan met het verplaatsen van bebouwbare grond of het slopen van bestaande panden. De Amsterdamse makelaar Jan Wieger van der Linden sloot onlangs nog in dat rijtje aan, nadat hij twee gebouwen achter het gemeentehuis van Rivierduinen kocht. Het is nog niet duidelijk welke plannen hij daarmee heeft.

Ondanks de coronacrisis gaan de onderhandelingen met de partijen intussen onverminderd door, aangezien half juni een harde deadline is. Tot die tijd zijn de ontwikkelingen in het gebied door een zogenoemd voorbereidingsbesluit bevroren, waardoor bouwaanvragen tijdelijk in de wacht worden gezet. Als het niet lukt om overeenstemming te bereiken met de betrokken partijen en het nieuwe bestemmingsplan op tijd te publiceren, dan moeten de bouwaanvragen op basis van het huidige bestemmingsplan alsnog in behandeling worden genomen. Dat zou betekenen dat de gesprekken weer van voor af aan beginnen.

Bewoners hekelen beslotenheid
Ook bewonersgroep Stichting Behoud Wilhelminapark en Geesten toont zich ondertussen overigens kritisch op de hele gang van zaken en laat in een nieuwsbrief weten een beroep te hebben gedaan op de Wet openbaarheid bestuur (wob). “Herhaalde verzoeken om overleg worden noch door wethouder Glasbeek noch door de Burgemeester gehonoreerd”, schrijft de bewonersgroep die naar eigen zeggen 400 omwonenden vertegenwoordigt en niet begrijpt waarom het proces voor het grootste deel achter gesloten deuren plaatsvindt. “Daarom heeft de stichting voor de tweede keer met beroep op de Wet Openbaarheid van bestuur gevraagd om inzage in stukken betreffende het proces om te komen tot een nieuw bestemmingsplan.”

Oegstgeest Politiek Toekomst Endegeest en Overgeest


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×