Archieffoto: Chris de Waard

Voorschotense Advies Commissie legt taken neer: "Het frustreerde al jaren"

De leden van de Voorschotense Advies Commissie voor woningbouw en woonomgeving (VAC) leggen per direct hun werkzaamheden neer. Ze voelen zich door de gemeente Voorschoten niet gehoord. “Het heeft totaal geen zin meer en er is geen vertrouwen meer”, zegt voorzitter Marjolein Zilverentant tegen Sleutelstad.

De VAC is een commissie die ingesteld is door het college van Voorschoten en geeft gevraagd en ongevraagd adviezen over de bouwplannen van de gemeente. De laatste jaren werd er volgens Zilverentant steeds minder gedaan met die adviezen en werd de VAC ook steeds minder betrokken bij de bouwplannen. “Het frustreerde al jaren. We kregen vaak geen reactie”, zegt de voorzitter van de VAC.

In juli vond er een verzoeningsgesprek plaats met verantwoordelijk wethouder Marcel Cramwinckel. Voor beide partijen gaf dat het gevoel van een nieuwe start. Er werd onder meer afgesproken dat de VAC zich zou focussen op twee bouwprojecten. Volgens de VAC is er echter sinds het gesprek geen communicatie geweest met de gemeente en is de maat nu vol. Het vertrouwen is weg en de leden hebben besloten definitief hun taken neer te leggen. Via een brief aan het college maken ze hun besluit kenbaar.


Presentator Melle Tuik in gesprek met voorzitter van de VAC Marjolein Zilverentant

Verrassing
Voor wethouder Cramwinckel komt het besluit als een verrassing. “Ik heb behalve de brief sinds de zomer zelf geen contact meer gehad met ze. Ik ga nu uitzoeken of dat ook geldt voor de ambtenaren”, zegt Cramwinckel die niet denkt aan het einde van de commissie. “Mijn deur staat nog steeds open.”

De VAC in Voorschoten bestaat al zo’n zestig jaar en was tijdens de oprichting een van de eerste adviescommissies voor woningbouw en woonomgeving van Nederland. De onafhankelijke adviescommissie is oorspronkelijk ontstaan om bouwplannen te toetsen op toekomstig gebruik. “Dan moet je denken aan praktische dingen zoals of het lichtknopje wel aan de goede kant zit of dat je met een kinderwagen wel het huis in kan”, zegt Zilverentant.

De VAC in Voorschoten kreeg voor scholing jaarlijks 2,5 duizend euro subsidie. Omdat de commissie is ingesteld door het college en valt onder de bijzondere commissies kunnen de leden zelf de commissie formeel niet opheffen. Wel kunnen de leden hun taken neerleggen. Wat er met de subsidie voor dit jaar gebeurt is nog niet duidelijk.

Nieuws Voorschoten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×