(Foto's: Rijksmuseum Boerhaave).

Museumstuk Boerhaave basis voor beademingsapparaat studenten Delft

Een beademingsapparaat uit de jaren zestig van Rijksmuseum Boerhaave stond model voor de inspiratie van een team studenten van de TU Delft. Studenten van de afdeling Biomechanical Engineering leenden en gebruikten het museumstuk voor de ontwikkeling van een nieuw type beademingsapparaat dat puur mechanisch werkt, dus zonder elektronica.

Het zestig jaar oude collectiestuk is door de studenten minutieus bestudeerd, werkend gekregen en voorzichtig onderdeel voor onderdeel uit elkaar gehaald om op ideeën te komen. Hiermee werden wel museale regels geschonden, want objecten in de collectie mogen normaliter niet worden aangezet of uit elkaar worden gehaald. Voor dit doel maakte het museum een uitzondering. Het doel van de studenten was om een beademingsapparaat te maken op basis van goede beschikbaarheid van onderdelen. Het apparaat uit de collectie van museum Boerhaave bleek zo ingenieus in elkaar te zitten, dat ze het als basis voor hun plannen hebben gebruikt.
    
Beademingsapparaat Project Inspiration (links) en het museumstuk van Rijksmuseum Boerhaave.

Project Inspiration
“Het is fantastisch dat deze nieuwe generatie uitvinders geïnspireerd is door oplossingen uit het verleden. Dit bewijst dat onze museale collectie van onschatbare waarde is voor het dagelijks leven. Bovendien sluit het naadloos aan bij wat we zijn: een platform voor de toekomst,” aldus Amito Haarhuis, directeur van Rijksmuseum Boerhaave.


Het zestig jaar oude beademingsapparaat werkt weer.

Het beademingsapparaat dat nu door de studenten is ontwikkeld, is door iedereen eenvoudig te bouwen én te repareren, ook in minder ontwikkelde landen. Project Inspiration zoals de studenten dit project hebben benoemd wordt al benaderd door diverse landen, zoals Guatemala, waar grote vraag is naar dergelijke praktische oplossingen. De studenten checken momenteel de technische specificaties op beschikbaarheid van onderdelen in die landen. Een volgende stap van het team is het werven van fondsen en van bedrijven die het apparaat gaan produceren.

Tentoonstelling Besmet!
Koning Willem Alexander zou woensdag 15 april de tentoonstelling Besmet! openen in Rijksmuseum Boerhaave; een tentoonstelling over de uitbraak van besmettelijke ziekten door de eeuwen heen. Het museum benut de tijdelijke sluiting om de tentoonstelling en de collectie aan te vullen met verhalen en objecten die deze huidige coronaperiode weerspiegelen. Het verhaal van de studenten van Project Inspiration en hun slimme oplossing gaat ook onderdeel uitmaken van de nieuwe tentoonstelling Besmet!

Cultuur Leiden Maatschappij Regio Coronacrisis


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×