Erika Spil. (Foto: GroenLinks Voorschoten).

Nieuwe wethouder wil 'concrete stappen' zetten naar energieneutraal Voorschoten

De nieuwe wethouder van Voorschoten Erika Spil (GroenLinks) is vandaag vol ambitie aan de slag gegaan. Hoewel ze het dorp nog moet leren kennen en zich op veel dossiers nog moet inlezen, heeft Spil zichzelf doelen gesteld die ze voor de volgende verkiezingen wil gaan realiseren. “Ik wil concrete stappen hebben gezet in het realiseren van een energieneutraal Voorschoten in 2030”, zegt ze tegen Sleutelstad.

Afgelopen donderdag werd Spil tijdens de online raadsvergadering benoemd tot wethouder. Ze kreeg 18 stemmen voor en één tegen. Met haar benoeming volgt ze oud-wethouder Monique Lamers op. “Op deze manier benoemd worden was heel bijzonder. Ik ben al eens eerder ergens wethouder geworden en dan krijg je fysieke felicitaties. Nu kreeg ik een bosje bloemen en kwamen de felicitaties digitaal. Eigenlijk ging het allemaal heel snel”, zegt Spil.

Bestuursstijl
Met haar benoeming is het voor Spil haar derde wethouderschap. Eerder was zij werkzaam in de gemeente De Ronde Venen en in Bunnik. In die laatste gemeente trad ze eind maart terug. “Er waren daar veel personele veranderingen aan de gang waardoor ik mij er niet meer thuis voelde. Ik kon mij niet meer vinden in de bestuursstijl”, zegt Spil die verder niet te diep in wil gaan op de kwestie. “Een andere bestuursstijl is niet goed of fout, maar het paste niet meer bij mij.”

Ondanks dat het voor Spil nog maar haar eerste dag is als wethouder heeft ze zichzelf al wel een aantal einddoelen gesteld. “Ik wil aan de slag met het uitvoeren van het klimaatakkoord van Parijs en stappen zetten richting een energieneutraal Voorschoten”, zegt Spil die benadrukt dat ze dat met de bewoners van Voorschoten samen wil doen. Dat er nog geen milieubeleidsplan is, doet daar volgens haar niets aan af. “Je kunt al dingen gaan doen als je er nog mee bezig bent. We hoeven dus niet te wachten op zo’n plan, het is een ‘levend’ document en kan altijd aangepast worden.”

Ontheffing
De nieuwe wethouder van Voorschoten kreeg tijdens haar benoeming ook een ontheffing voor een jaar om niet in Voorschoten te hoeven wonen. De gemeentewet schrijft namelijk voor dat een wethouder ‘in beginsel in de gemeente dient te wonen waar hij of zij wethouder is’. Die ontheffing moet over een jaar weer verlengd worden. “Ik kijk nu even niet verder dan tot aan de verkiezingen. Daarna zie ik wel”, zegt Spil. Desondanks wil ze graag in contact komen met de mensen in het dorp. “Het liefst ga ik natuurlijk bij de mensen langs, maar dat gaat nu lastig.”

Politiek Voorschoten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×