Kinderen mogen na 28 april weer sporten, clubs zoeken naar mogelijkheden. (Archieffoto: Gymsport Leiden).

Leidse sportclubs enthousiast om trainingen voor kinderen te hervatten

Eindelijk was daar het verlossende woord vanuit Den Haag: na 28 april mogen kinderen onder de twaalf jaar weer met elkaar gaan sporten en jongeren tot 18 jaar ook, mits ze anderhalve meter afstand houden. In menig huishouden is er gejuich op gegaan. En de sportclubs zelf? Sleutelstad belde met een paar verengingen en peilde de stemming.

Kinderen zullen over het algemeen blij dat ze weer mogen sporten, ouders zijn blij dat hun kinderen weer een uitlaatklep hebben voor al hun energie. En ook sportverenigingen zijn blij dat er weer gesport mag gaan worden, maar ook in koortsachtig overleg over hoe het allemaal in de praktijk geregeld moet worden. Of dat allemaal voor woensdag 29 april op poten is gezet, lijkt niet waarschijnlijk.

Niet overhaast doen
Hockeyclub Roomburg in de Professoren- en Burgemeesterswijk heeft normaal gesproken 800 jeugdleden op de velden rondlopen, maar heeft nu ook het idee omarmd om de jeugdtrainingen nieuwe stijl open te zetten voor andere kinderen in de wijk. Margot Nicolaes is vice-voorzitter van Roomburg en is blij dat er weer wat meer ruimte komt voor kinderen om te gaan sporten. Vanavond zit zij met haar  medebestuurders om de tafel om te kijken wat er mogelijk is en voor wie. “Ik weet niet of we volgende week al met trainingen kunnen beginnen, we willen het niet overhaast doen. En we kunnen natuurlijk niet de trainingen hervatten zoals ze altijd waren, zeker niet voor de 12-18 jarigen. Je kunt denken aan circuittrainingen. We hebben ook een kinderopvang op ons terrein en we moeten goed kijken naar de verkeersstromen die dat allemaal oplevert. Verder willen we ook de scholen in onze wijk gaan ondersteunen. Want wat we gaan aanbieden willen we niet beperken tot onze eigen leden, maar ook voor kinderen die in de wijk wonen of op school zitten.”

Koprol maken in het gras
Gymsport Leiden hoopt ook snel zijn ruim duizend jeugdleden weer iets van een training te kunnen aanbieden en dan niet alleen digitaal. Voorzitter Arthur Haasbroek: “Het is fijn dat de kinderen weer mogen gaan sporten, de minister-president had het expliciet over buiten sporten en wij sporten natuurlijk voornamelijk binnen in sportzalen. Ik denk niet dat de gemeente nu snel ook de sporthallen weer open gaat doen. We hebben gisteravond bestuursvergadering gehad, morgen gaan we in overleg met de coördinatoren van onze afdelingen en we willen onze trainers vragen met creatieve oplossingen te komen. Er wordt ons ook gevraagd sportmogelijkheden aan te bieden voor niet-leden. Dat vraagt veel communicatie en overleg en wij zijn natuurlijk allemaal vrijwilligers. Het moet allemaal geregeld worden naast ons werk.”

Gymnastiek-onderdelen kunnen deels ook buiten worden gedaan, aldus Haasbroek. “Dansoefeningen en koprollen maken kan ook in het gras en sommige materialen kunnen we ook naar buiten brengen. We bieden nu ook lessen online aan en daar wordt goed gebruik van gemaakt, maar je wil weer saamhorigheid bieden en dat kan beter als je wel fysiek samenkomt, met inachtneming van alle regels natuurlijk. Acrogym op anderhalve meter afstand zal niet lukken en je wil ook geen ouders aan de kant. We denken aan een wijkgericht aanbod om het verkeer bepekt te houden.”

Bij voetbalvereniging UVS begrijpen ze dat er veel ouders en kinderen zo snel mogelijk willen starten met de trainingen, maar het bestuur vraagt iedereen om geduld te hebben. Het bestuur voert druk overleg hoe de geboden ruimte benut kan gaan worden voor de jeugdleden van de club. “De omstandigheden waaronder getraind gaat worden moeten wel veilig en verantwoord zijn voor spelers, ouders en trainers”, zo schrijft de club op zijn website. De komende tijd zal er een inventarisatie worden gehouden onder alle trainers over hun beschikbaarheid. In de meivakantie staan er geen trainingen gepland, dus een eventueel aangepast programma zal pas na 11 mei van start gaan is de verwachting.

Beetje creatief zijn
IJsport Vereniging Leiden hoopt gauw weer de zomertrainingen voor de jongste clubleden op te kunnen starten. Het schaatsseizoen kwam half maart abrupt ten einde met het sluiten van sportaccommodaties. Maar het idee dat schaatsers alleen tussen 1 oktober en 1 april actief zijn, geldt absoluut niet. “Als schaatsclub ligt daar wel het zwaartepunt”, zegt Marco Tiller van de commissie trainingen, “maar we trainen in de zomer gewoon door. Eigenlijk hadden we daar al mee moeten beginnen. We hebben vanavond overleg hoe we de trainingen nu gaan oppakken, ook met de ijsverenigingen uit de regio zoals Zoeterwoude, Voorschoten en Stompwijk. Bij zomertrainingen kun je denken aan lichamelijke oefeningen om balans en kracht te verbeteren, springen en schaatspassen doen en verder fietsen en skeeleren. Wij zijn heel enthousiast om de trainingen weer op te pakken. Gelukkig zijn er ook online veel trainingen en lessen beschikbaar, ook voor onze volwassen leden. Er zijn allemaal nieuwe vormen bedacht, je moet een beetje creatief zijn.”

Digitaal platform voor sportclubs
Rik van der Geest van van het Sportbedrijf Leiden is vanmorgen meteen aan de slag gegaan met het vraagstuk hoe straks de kinderen van Leiden weer kunnen gaan sporten. Er wordt gekeken naar kansen, maar ook wat nog niet kan of waar problemen verwacht worden. Hoe houd je bijvoorbeeld volwassen leden buiten de poort als je tennispark weer open gaat? Moet je dan als bestuurder bij het hek gaan staan controleren of moet de gemeente wat vaker een boa langs sturen. “We zijn aan het puzzelen. Het is zeker dat de sportparken weer open gaan maar we weten nog niet precies hoe en we zijn druk in overleg.”

Het is een dag van veel bellen en regelen voor van der Geest. Hij raadt clubs en verenigingen aan gebruik te maken van het hulpplatform op de website van de gemeente om ervaringen uit te wisselen en informatie te delen. “Clubs kunnen ook zelf het voortouw nemen en ons vragen wat we voor ze kunnen doen. We horen ook van verschillende verengingen dat ze bijvoorbeeld hun circuittrainingen ook willen aanbieden aan andere kinderen in de wijk die niet lid zijn.”

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×