Slechts drie kramen telde de eerste woensdagmarkt bij de Lammermarkt. (Foto: Emile van Aelst).

Zeker tot 20 mei geen markt langs Nieuwe Rijn

In een stevige brief aan de voorzitter van de Leidse marktcommissie windt de Leidse burgemeester Lenferink er geen doekjes om: “Ik kan er kort over zijn: de markt wordt de komende weken zeker niet meer langs de Nieuwe Rijn georganiseerd.” De brief is een antwoord op de brief die Lenferink gisteren van het marktbestuur ontving. Die schreef onder meer: “De marktcommissie wil dat de markt in het centrum van Leiden blijft en niet verplaatst gaat worden naar de Beestenmarkt en Lammermarkt (bij Molen De Valk). Wij zien de toegevoegde waarde van de verplaatsing niet.”

Lenferink wijst erop dat markten verboden zijn op grond van de noodverordening die hij als voorzitter van de Veiligheidsregio Hollands Midden heeft afgekondigd. “Nadat markten in Rotterdam en bijvoorbeeld Dordrecht helemaal waren stilgelegd heb ik via een vrijstelling onder voorwaarden toegestaan dat markten alsnog worden georganiseerd”, schrijft Lenferink vandaag. Bij de zaterdagmarkt was meteen al duidelijk dat dat langs de Nieuwe Rijn niet kon, omdat die markt ‘veel en veel te druk is’. “Bij de woensdagmarkt hebben we het geprobeerd, maar de afgelopen weken is het niet goed gegaan. Het is op die locatie ook niet op te lossen.”

Lenferink blijft bij zijn aanbod om de marktkramen op woensdag een plek te geven op de Beestenmarkt en de Lammermarkt. Dat er niet voor iedereen plek was op de alternatieve locaties, was een van de redenen voor de marktcommissie om niet te willen verkassen. “Met enige moeite is plek gevonden voor alle kooplieden die normaal op de woensdagmarkt staan”, schrijft Lenferink nu: “Als u ervoor kiest om daarvan geen gebruik te maken, dan is dat uw keuze. Het is jammer voor de marktkooplieden en voor de bezoekers, maar dat zij dan zo.”

Lenferink wil nu eerst aanzien of ‘het gedoe’ volgende week over is en er dan wel een fatsoenlijke woensdagmarkt georganiseerd wordt. “Als dat blijkt te werken, dan wil ik die zaterdag ook proberen”, laat de burgemeester aan Sleutelstad weten. Dat betekent dat er op z’n vroegst op 2 mei een zaterdagmarkt wordt gehouden op de twee pleinen. “Zo’n woensdagmarkt had deze week al kunnen worden getest, zodat we bij goed gevolg ook zaterdag hadden kunnen uitproberen. Door uw opstelling is dat nu onmogelijk”, verwijt Lenferink het marktbestuur.

Economie Leiden Centrummarkt te druk


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×