Schrijfster Jacqueline Zirkzee publiceert elke zondag een gratis verhaal. (Foto: PR).

Gratis verhalen van Leidse schrijfster Jacqueline Zirkzee

De Leidse schrijfster Jacqueline Zirkzee publiceert een deel van haar verhalen gratis via haar website www.jacquelinezirkzee.nl. Het is haar manier om iets te doen voor anderen in deze ingewikkelde tijd, waarin veel mensen noodgedwongen aan huis gekluisterd zijn. “Wat kun je in tijden van corona doen als je geen vitaal beroep hebt”, zo vroeg ze zich af. Haar antwoord: “Gratis e-verhalen plaatsen.”

“Als individuele schrijver voelde ik me begin maart tot een positie aan de zijlijn veroordeeld. Ik wilde ook iets bijdragen, al was het maar iets heel kleins”, zegt Zirkzee tegen Cultuur071-presentator Jos Nijhof.

Zirkzee: “Op de sociale media en van lezers hoor ik dat mensen soms de concentratie niet kunnen opbrengen om een hele roman te lezen, door de zorgen over de situatie of omdat ze zich uit de naad werken in de beroepen die wel van vitaal belang zijn. Terwijl lezen juist zo’n heerlijke afleiding kan betekenen, juist als het leven moeilijk is. Sindsdien zet ik elke zondag een kort verhaal uit een van mijn boeken online, gratis te downloaden, te lezen en door te sturen. Zondag komt er weer een verhaal bij.”

Tot nu toe waren de verhalen:
De waterkar’ – Een verhaal waar je hopelijk blij van wordt, gebaseerd op een ervaring van een reiziger die ik in Azië ontmoette.

Een vroom man’ – Anders dan de meeste van mijn verhalen is dit voor 95% een waargebeurde geschiedenis. De 5% die het verschil maakt tussen fictie en non-fictie, zit in het vertelperspectief. Het is dus ook een leuk verhaal voor wie in schijftechnieken geïnteresseerd is.

Druivenpluk aan de Douro’ – De inspiratie hiervoor was een reportage over port die ik samen met een fotograaf in een grijs verleden maakte.

Van Eliot tot Poe‘ – Het idee hiervoor ontstond tijdens een van de ‘drankreizen’ die ik als reisjournaliste ooit maakte voor een drankenconcern.

Een dagje uit met het gezin’ – Dat zit er voor ons helaas even niet in, dagjes uit, maar de vraag is of je met dit gezin zou willen ruilen…

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×