Het islamitisch centrum Imam Malik in Leiden-Noord. (Foto: Chris de Waard).

Islamitisch Centrum Imam Malik: "De moskee komt deze Ramadan naar u toe"

Met een gesloten moskee tijdens de gisteren begonnen Ramadan gaat Islamitisch Centrum Imam Malik de komende maand proberen om zoveel mogelijk diensten bij de mensen thuis te brengen. Bestuurslid Abdelhamid Bouzzit van het islamitisch centrum in Leiden Noord vertelt: “Wij hebben als motto deze Ramadan ‘de moskee komt naar u toe’  gelanceerd vanuit SIORH. Dat is het Samenwerkingsverband Islamitische Organisaties Regio Haaglanden waarbij allebei de Marokkaanse moskeeën in Leiden zijn aangesloten. Naast Imam Malik is dat ook Al Hijra in Leiden Zuidwest.

Bouzzit: “Daar waar iedereen in de Ramadan normaal massaal naar de moskee gaat, proberen wij dit jaar zoveel mogelijk digitaal te doen. Niet alleen door lezingen en gebeden live uit te zenden, maar ook met online inzamelingen voor de moskee online. Ook willen we via de online mogelijkheden van de moskee de armen en behoeftigen helpen.”

De moskeebesturen besteden ook aan aandacht aan het naleven van de coronamaatregelen. “We waken er bijvoorbeeld voor dat mensen de moskeegang niet inruilen voor eigen samenkomsten en op straat hangen. We hebben de burgemeester daarom ook gevraagd een videoboodschap in te spreken om ons beleid te ondersteunen.” Ook voor ouderen is tijdens de Ramadan extra aandacht. “Het tegengaan van eenzaamheid en zaken als medische voorlichting die normaliter in de moskee plaatsvinden proberen we nu zoveel mogelijk via videoboodschappen en digitale kanalen te geven. Ook roepen we de achterban op om in hun eigen omgeving te blijven zoeken naar armen en behoeftigen zodat die ondersteund kunnen worden. Juist nu, in de Ramadan. De maand die in het teken staat van extra goede daden verrichten”, zegt Bouzzit. “Want normaliter komen de gulle gevers en de behoeftigen via de moskee met elkaar in contact. Dat valt nu weg.”

Een tikkie van de moskee
De Ramadan is voor de moskeeën ook belangrijk voor de inkomsten. “De maand Ramadan is voor de moslims een belangrijke maand om gul te geven en te doneren. Via digitale inzamelingen en digitale betaalmogelijkheden blijft die mogelijkheid natuurlijk bestaan, dus het is belangrijk dat dat ook gebeurt. De moskee is dicht maar de lasten lopen door”, zegt Bouzzit die uitlegt dat giften en contributie de belangrijkste inkomstenbronnen zijn voor het centrum. “En donaties worden juist in de Ramadan massaal gedaan, omdat het een maand is waar extra ‘goddelijke beloning’ is voor het geven aan goede en nobele doelen. Bovendien komen er tijdens de Ramadan ook veel mensen naar de moskee die buiten de Ramadan maar weinig of niet komen.”

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×