(Foto: Rob van Dullemen).

Directeur Leidse Schouwburg en Stadsgehoorzaal: 'Seizoen is over'

Officieel is nog niet bekend wat er na 1 juni gebeurt op het gebied van coronamaatregelen, maar voor directeur Nanette Ris van de Leidse Schouwburg en de Stadsgehoorzaal is het wel duidelijk: “Het seizoen is over.” Ris werkt deze dagen net als veel anderen thuis. De Stadsgehoorzaal en de Leidse Schouwburg zijn verlaten. Op wat schilders na. Er wordt van de gelegenheid gebruik gemaakt om wat onderhoudswerk uit te laten voeren.


Chris de Waard in gesprek met directeur Nanette Ris van de Leidse Schouwburg en de Stadsgehoorzaal.

Van twee kanten getroffen
De Leidse Schouwburg en de Stadsgehoorzaal worden op verschillende manieren getroffen door de coronacrisis. Niet alleen kunnen er geen voorstellingen worden geprogrammeerd, ook de gezelschappen zijn niet beschikbaar. “Zeker de internationale niet, want reizen is er voorlopig niet bij”, verwacht Ris. Naast podiumkunsten haalt met name de Stadsgehoorzaal een belangrijk deel van de inkomsten uit congressen en ook die zijn allemaal geannuleerd.

“Tot eind van het jaar zingen we het uit”
Ris heeft alle mogelijke maatregelen inmiddels genomen om de kosten te drukken. “Maar het zijn zaken als uitstel van het betalen van belastingen, de huur is opgeschort en voor de loonkosten van de zestig medewerkers doen we ook een beroep op de bestaande regelingen. Het het einde van het jaar zingen we het financieel uit, maar dan is  het wel over” heeft Ris inmiddels wel uitgerekend. “Bovendien komen alle regelingen in de vorm van kredieten. Daarmee belast je de toekomst. En als die toekomst een anderhalvemetereconomie is, dan is het wel over.”

Kaartverkoop gestaakt
De financiële pijn zit hem ook bij de Leidse Schouwburg en Stadsgehoorzaal niet alleen in de doorlopende kosten, zonder dat er inkomsten tegenover staan. Er staat inmiddels ook een flink bedrag op een aparte rekening. Dat is het geld dat de afgelopen maanden nog wel is binnengekomen uit de verkoop van kaartjes voor de voorstellingen later dit jaar. Ris hoopt net als veel andere culturele instellingen dat mensen die kaartjes hebben voor geannuleerde voorstellingen genoegen zullen nemen met een voucher voor een andere voorstelling of hun kaartjes zelf willen doneren. “Maar we gaan daar geen eigen beleid voor ontwikkelen. We sluiten aan bij onze brancheorganisatie.”

De kaartverkoop is inmiddels helemaal stilgelegd. Ris: “In het begin zijn we voorstellingen gaan verplaatsen, maar op een gegeven moment heb ik gezegd ‘dit is zinloos’. We hebben geen idee hoe lang het gaat duren.”

 • Foto door: Rob van Dullemen ©
  Foto door: Rob van Dullemen ©
 • Foto door: Rob van Dullemen ©
  Foto door: Rob van Dullemen ©
 • Foto door: Rob van Dullemen ©
  Foto door: Rob van Dullemen ©
 • Foto door: Rob van Dullemen ©
  Foto door: Rob van Dullemen ©
 • Foto door: Rob van Dullemen ©
  Foto door: Rob van Dullemen ©
Cultuur Economie Leiden Coronacrisis


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×