(Video: BplusC).

Jeugd Symfonieorkest Rijnstreek speelt indrukwekkend Wilhelmus vanuit huis

Een groep van 43 muzikanten van het BplusC Jeugd Symfonieorkest Rijnstreek en het Rapenburg Kamer Orkest hebben in een video gezamenlijk het Wilhelmus ten gehore gebracht. Op die manier deden de muzikanten mee aan een initiatief van het Koninklijk Concertgebouworkest.


Jaap van Sandijk in gesprek met dirigent Bram Soentjens van het Jeugdorkest Rijnstreek.

Het Koninklijk Concertgebouworkest riep in aanloop naar Koningsdag heel muzikaal Nederland op om gezamenlijk het Wilhelmus ten gehore te brengen vanaf het balkon, uit het raam of in de tuin. Bram Soentjens, dirigent van het BplusC Jeugd Symfonieorkest Rijnstreek en Rapenburg Kamerorkest, ging met het idee aan de haal. Hij maakte met collega’s een video waarin 43 muzikanten van het jeugdorkest en een paar docenten het volkslied vertolken in hun tuin, vanaf het balkon of in de woonkamer.

“De muzikanten hebben met heel veel bevlogenheid thuis hun partijen ingestudeerd en daar een filmpje van gemaakt”, vertelt Soentjens trots. “Vervolgens heb ik daar geprobeerd een hele mooie montage van te maken.” De dirigent maakte zelf een arrangement van het Wilhelmus, zodat hij de niveau’s van de partijen op de vaardigheden van de verschillende muziekleerlingen kon aanpassen. “Daarvan heb ik vervolgens een clicktrackĀ gemaakt, dat is een audiobestandje waarin zij een deel van het arrangement kunnen horen. Vervolgens spelen zij met koptelefoon op hun eigen partij en nemen dat met hun mobieltje op.”

Repeteren
Voor het orkest zit repeteren er voorlopig niet in. “Daarvoor moet je echt bij elkaar zijn. Je kan niet via Skype of Zoom een muziekstuk spelen, doordat er altijd vertraging op de lijn zit kun je onmogelijk samen in de maat blijven spelen. We vinden het heel jammer dat we niet samen kunnen komen om muziek te maken, dat missen wij heel erg.” Soentjens benoemt ook het sociale aspect: “Zoals bij elke vereniging speelt dat ook een rol, we beginnen elkaar ook te missen. Daarom zijn we gedwongen om gebruik te maken van videobellen om toch nog in contact te blijven. Soms bespreken we dan ook muziektheorie.”

Cultuur Leiden Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×