Langs het Balkenpad in Zoeterwoude-Dorp zijn meerdere mezenkasten geplaatst. (Foto: Robbert Beurse).

Zoeterwoude plaatst mezenkastjes tegen eikenprocessierups

In de strijd tegen de eikenprocessierups hangen medewerkers van de gemeente Zoeterwoude de komende weken op verschillende plaatsen in het dorp nestkastjes voor mezen op. Kool- en pimpelmezen zijn een natuurlijke vijand van de rupsen: ze eten er gemiddeld vierhonderd per week. Door de kastjes op strategische plekken in de gemeente te plaatsen hoopt Zoeterwoude de eikenprocessierups op een natuurlijke wijze te bestrijden.

“Uiteraard inspecteren we de eikenbomen in het dorp ook regelmatig”, verklaart wethouder Ruud Bouter. “Wanneer we een nest in een boom aantreffen wordt deze met een opvallend lint afgezet zodat het voor iedereen duidelijk is dat je er uit de buurt moet blijven.”

Over de eikenprocessierups
De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder. De eitjes van deze rups worden vooral in de toppen van de eikenboom gelegd. In april en begin mei komen de rupsen uit de eitjes. Aanvankelijk zitten ze hoog in de boom. Na een aantal keer vervellen komen groepjes rupsen samen en vormen grote nesten op de stammen van eikenbomen. Deze nesten bestaan uit een dicht spinsel van draden, brandharen, vervellingshuidjes en uitwerpselen. Vanuit hun nesten gaan de rupsen ’s nachts in processie op zoek naar voedsel.

(Foto’s: Robbert Beurse en gemeente Zoeterwoude).

Zoeterwoude


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×