Sporten op de parkeerplaats bij Ramdas SportCenter. (Foto: Ramdas SportCenter).

Sportscholen bedienen gretige sporters op de parkeerplaats

Ondanks dat de deuren van de sportscholen nog tot 1 september gesloten blijven, worden er nu allerlei creatieve oplossingen bedacht om de gretige sporters toch te bedienen. Zo wordt fitnessapparatuur naar buiten op de parkeerplaats gesleept en worden er hele installaties voor de deur gebouwd. Een hoop extra werk voor de sportscholen dat wordt beloond door grote dankbaarheid van de sporters.

Bij Ramdas SportCenter in Leiden kunnen groepjes sporters vanaf vandaag weer aan de slag. Van de gemeente mogen er tien personen tegelijk rondom het gebouw sporten. In praktijk zijn dat negen sporters en een instructeur. Eigenaar Sailesh Ramdas: “Het is best een gedoe, maar we zijn heel blij dat we onze leden dit kunnen bieden. Ze staan echt te springen om weer aan de slag te kunnen.”

Gedoe, maar blij
Met gedoe doelt Ramdas op de hele organisatie die erbij komt kijken. En dat voor een relatief klein deel van de 1200 leden. “We hebben een heel schema gemaakt. Drie keer per week beginnen we om 10.00 uur met een 60plus-uurtje. Van 13.00 tot 18.00 uur kunnen leden vrij sporten op de apparaten die we dan buiten hebben gezet. Ze moeten zich inschrijven en mogen dan 45 minuten sporten. Daarna hebben we een kwartier om iedereen weer weg te laten gaan en de apparaten schoon te maken. En dan komt de volgende groep. Om 19.00 uur hebben we dan nog een crosstraining voor jongeren.”

Buitensportschool
Aan het eind van de dag worden alle zware apparaten met een pompwagen weer naar binnen gebracht. “We zijn bevoorrecht dat we in de gelegenheid zijn dit zo te doen, want niet alle sportscholen zijn daartoe in staat.”Deze week wordt door Ramdas SportCenter als opstartweek gezien. Als alles goed gaat worden de openingstijden én de sportfaciliteiten uitgebreid. “Als het aan ons ligt bouwen we gewoon een hele sportschool buiten.”

Bokszakken aan steigers
Ook de kickboksers en andere sporters van Exellent Personal Training in Leiderdorp kunnen vanaf deze week weer aan de bak. Sportschoolhouder Rashid van Exel kwam vorige week meteen in actie en zocht een steigerbouwer die op de parkeerplaats voor zijn pand een installatie kon neerzetten. Dat was binnen één dag geregeld en dus werden de bokszakken voor de deur opgehangen.

Van Exel: “De mensen zijn zo blij om weer te kunnen sporten. We zijn echt een hechte familie, een community. Ik ben ook heel dankbaar voor de ondernemers in mijn netwerk die van alles gesponsord hebben zoals Simon Hamerling die voor de steiger heeft gezorgd.”

‘Politieagentje’
De sporters hebben nu allemaal hun eigen parkeervak van twee meter waar ze binnen moeten blijven. “Ik moest af en toe wel nog politieagent spelen, want je ziet toch dat de wat meer nuchtere mensen komen sporten. Die vergeten de afstand af en toe. Maar als we op deze manier willen blijven sporten, is het echt belangrijk dat we er goed op letten. Dat is ook mijn verantwoordelijkheid en we kunnen ons echt geen boete veroorloven.”


Matje mee naar buiten
Ook zijn er sportscholen die niet zozeer met hulpmiddelen naar buiten gaan, maar wel hun activiteiten naar buiten verkasten. Onder hen Y-Fit Sportcentrum uit Leiden van Yvonne van Beelen. “Normaal hebben we een hele mooie buitenruimte voor de deur met het park Zeeheldenbuurt, maar dat wordt nu opgeknapt. Op de stoep voor de deur was ook niet echt een optie, dus ik heb alle bedrijven op bedrijventerrein De Waard een mail gestuurd of ze misschien ruimte voor ons beschikbaar hadden.”

Hulp van de jachtbouwer
Jachtbouw Teske reageerde als eerst op die mail waardoor ook zij nu met haar sporters naar buiten kan. Vooral met eigen matjes en met zo min mogelijk materialen die mensen aan moeten raken. Ondanks dat het even wennen is dat het buiten ook kan regenen, zijn mensen vooral heel blij om weer met de groepslessen mee te kunnen doen.

Van Beelen: “Iedereen is zo blij dat er weer gesport kan worden en dat men elkaar weer kan zien. En het verbaasd me ook echt hoeveel mensen zich hebben ingeschreven waarvan ik het echt niet verwachtte. Voor nu is dit een goede oplossing, maar als we weer binnen aan de slag mogen, is onze sportschool er helemaal klaar voor!”

Leiden Leiderdorp Regio Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×