Winkeliers Haarlemmerstraat: ‘Laat winkels langer open om drukte te spreiden’

Het afsluiten van de Haarlemmerstraat door de politie was zaterdag even schrikken voor veel ondernemers. Op last van burgemeester Lenferink ging de winkelstraat dicht omdat het veel te druk werd en mensen geen anderhalve meter afstand meer konden houden. “Het was wel even een kritiek moment omdat niemand wist wat er ging gebeuren”, zegt Dagobert Schulp van de Vliegershop. “Maar ik begrijp het wel.”

Schulp is voorzitter van de winkeliersvereniging Haarlemmerstraat en als zodanig ook betrokken bij gesprekken over het voorkomen van drukte in de winkelstraat. Die gesprekken worden onder andere gevoerd met centrummanager Gijs Holla. “We denken bijvoorbeeld aan informatieborden of vaste looproutes”, legt Holla uit. Volgens hem doen alle partijen hun best om te voorkomen dat de straat nogmaals moet worden afgesloten. Uiteindelijk is het de burgemeester die bepaalt welke drukte nog aanvaardbaar is.


Chris de Waard in gesprek met voorzitter Dagobert Schulp van de winkeliersvereniging

Volgens Holla willen zowel de gemeente als de winkeliers dat de winkels gewoon open kunnen blijven en dat de winkelstraat goed toegankelijk is. Dus moet er volgens de centrummanager wat gebeuren. “Ik denk dat ‘streetsigning’ hierbij erg belangrijk is. Ik hoorde dat het zaterdag in de parken ook druk was, maar dat iedereen zich daar wel aan de anderhalve meter afstand hield. In de stad vergeet je dit sneller. Dus moeten er hier ook overal borden komen waarop de regels nog een keer staan.”

Openingstijden verruimen
Dagobert Schulp ziet ook wel wat in het verruimen van de openingstijden van de winkels. “Ik denk dat je minder drukte hebt als mensen wat meer verspreid kunnen komen”, zegt Schulp. Op bepaalde plekken inrichtingsverkeer invoeren zou ook een optie kunnen zijn, maar ook daar kleven weer nadelen aan. “Het is echt heel moeilijk, ik heb niet de oplossing. De enige oplossing is eigenlijk dat mensen hun gezond verstand gebruiken.”

Centrummanager Holla is ook van mening dat ook het winkelend publiek een eigen verantwoordelijkheid heeft. “We moeten de bewustwording blijven verbeteren. Er wordt opgeroepen om de drukte te mijden. Dus kom op vrijdag of zaterdagmorgen als je in het centrum moet zijn, en ontloop de zaterdagmiddag. Dit is en blijft het drukste moment van de week en mensen zouden alleen moeten komen als ze ook echt in de stad moeten zijn.”

Economie Leiden Coronacrisis


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×