International Convention of Asia Scholars Leiden. (Foto: Leiden Convention Bureau).

Leiden claimt plek in top 5 nationale congresbestemmingen

Het Leiden Convention Bureau (Leids Congres Bureau) staat na de vier grote steden op plek vijf op de lijst van nationale congresbestemmingen die door ICCA (International Congress and Convention Association) over 2019 gepubliceerd is. Nummer één blijft Amsterdam, gevolgd door Rotterdam, Den Haag en Utrecht.

Op de ICCA ranglijst staan wereldwijd 500 steden die in 2019 internationale congressen mochten verwelkomen. ICCA hanteert strenge criteria om met een congres op de ranglijst te komen. Zo dienen er minimaal vijftig deelnemers te zijn, moet een congres op reguliere basis georganiseerd worden en moet het tussen tenminste drie landen rouleren.

Leiden telde vorig jaar twintig (ICCA waardige) internationale congressen en staat hiermee wereldwijd op plek 150, in 2018 was dit nog plaats 196. Op Europees niveau behaalt Leiden plek 77. Nederland doet het wereldwijd goed met een negende plek op de ranglijst met 356 internationale congressen op jaarbasis. De lijst wordt aangevoerd door de USA.

Manager Yvonne Kret van het LCB is erg blij met het resultaat. “De stijging op de lijst is een beloning voor onze inspanningen. Naast de twintig ICCA congressen in 2019, mocht Leiden nog eens 21 internationale congressen verwelkomen. Dit zet de teller op totaal 41 internationale congressen in 2019.

Dat Leiden het goed doet op de congresmarkt legt de stad geen windeieren. “Niet alleen is dit enorm goed voor onze profilering als stad van kennis en universiteitsstad, het is ook economisch gezien lucratief”, zo zegt Kret. “Deelnemers aan internationale congressen besteden gemiddeld tussen de 300 en 400 euro per dag. Hiervan wordt ruim zeventig procent bij lokale bedrijven en instellingen uitgegeven. Het gaat daarbij om horeca, musea en detailhandel.”

De 41 congressen die afgelopen jaar in Leiden hebben plaatsgevonden, zijn goed voor een economische spin off van ruim tien miljoen euro voor Leiden en regio. “Daarnaast helpt het ons in de profilering en de opmaat naar Leiden, European City of Science in 2022”, aldus Kret. “Zeker nu, waar ook de congresmarkt wordt getroffen vanwege de coronacrisis, geeft de ICCA waardering een extra steun in de rug.”

Het Leiden Convention Bureau is onderdeel van Leiden Marketing.

Economie Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×