Voorzittersdebat tijdens de El Cid- week (Foto: Sebastiaan de Groot).

Leiden houdt afstand: 'Waarde van studentenvereniging meer dan alleen borrelen'

In de Leidse regio kunnen bedrijven en instellingen langzaam weer opstarten. Maar voor de kroeg op de hoek, de bioscoop in het centrum en de basisschool van je kind is er wel veel veranderd. Wat moe(s)t er gebeuren om weer open te kunnen? En hoe zorg je ervoor dat de bezoekers de komende tijd anderhalve meter afstand kunnen houden? Sleutelstad stelt de vraag: hoe ziet de anderhalvemetersamenleving eruit?


Rolf Eijgenraam in gesprek met voorzitter Hein Laterveer van de Plaatselijke Kamer van Verenigingen.

De Plaatselijke Kamer van Verenigingen (PKvV) is het overkoepelende overlegorgaan voor 24 aangesloten Leidse studentenverenigingen. Op dit moment komen er grote vraagstukken op het bestuur af. Voorzitter Hein Laterveer: “Dan hebben we het over hoe je je pand coronaproof maakt, het financiĆ«le vraagstuk, maar ook hoe je nieuwe leden aan de vereniging bindt. Voor veel verenigingen is de El Cid-week de hartslag waar nieuwe leden worden aangetrokken, waarna kennismakingstijd volgt. Dat gaat er nu toch anders uitzien.” Om over de vraagstukken na te denken zijn werkgroepen samengesteld.

El Cid-week fysiek en digitaal
Een groot feest op park Landskroon zit er dit jaar zeker niet in voor de nieuwe studenten. In een werkgroep met de universiteit, hogeschool en gemeente wordt nu nagedacht over hoe de introductieweek vorm gegeven wordt. Laterveer: “Waar dat fysiek kan gaan we dat zeker doen, maar ook digitaal is er heel wat leuks te organiseren.”

Panden zo snel mogelijk weer open
In de werkgroep ‘anderhalvemetereconomie’ wordt gekeken hoe studenten elkaar weer fysiek te ontmoeten in de sociĆ«teiten. “Het plan is om zo snel mogelijk open te gaan als het weer mag en kan”, zegt Laterveer. “Maar de waarde van een vereniging is meer dan alleen borrelen. Het biedt de kans om gelijkgestemden te vinden en vriendschappen voor het leven op te doen. We zijn nu hard aan het nadenken over hoe we dat kunnen faciliteren.”

Laterveer is zeer te spreken over de samenwerking met verschillende partijen. “Het contact met de gemeente, politie en andere partners is erg goed. Iedereen denkt mee. Misschien zijn we wel meer verbonden dan ooit.”

 

Leiden Leidse regio houdt afstand


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×