De gemeente zette zaterdag al ‘anderhalvemetermaatjes’ in om mensen op de juiste afstand te wijzen. (Foto: Reanne van Kleef).

Pakket aan maatregelen moet te drukke Haarlemmerstraat voorkomen

Met een heel pakket aan maatregelen hoopt de gemeente Leiden te voorkomen dat de Haarlemmerstraat in de toekomst nog een keer moet worden afgesloten. Dat gebeurde afgelopen zaterdag op last van burgemeester Lenferink omdat mensen geen anderhalve meter afstand konden houden door de drukte. Ook denkt de gemeente na over een app waarop mensen kunnen zien wanneer het druk is in de stad. 

(Video: Robbert van Cleef).

Ineens stonden overal hekken voor de straat. Het was wel even een kritiek moment omdat niemand wist wat er ging gebeuren”, zegt Dagobert Schulp van de Vliegershop. “Maar ik begrijp het wel.” Schulp is tevens voorzitter van de winkeliersvereniging Haarlemmerstraat en als zodanig ook betrokken bij gesprekken over het voorkomen van drukte in de winkelstraat. Die gesprekken worden onder andere gevoerd met centrummanager Gijs Holla.

We gaan standaard belettering op straat aanbrengen”, zegt Holla. “Daarin attenderen we mensen er bijvoorbeeld op dat ze rechts moeten lopen en dat ze alleen naar de stad moeten komen als het niet te druk is.” Op zaterdagen waarop extra drukte verwacht wordt, overlegt de centrummanager met de gemeente over welke maatregelen nodig zijn.

Zo wordt per zaterdag bekeken of in de drukste straat, de Donkersteeg, eenrichtingsverkeer wordt ingevoerd. Het winkelend publiek zou dan via de Catharinabrug een klein rondje kunnen lopen. Ook zouden winkeliers hun openingstijden wat kunnen verruimen. “Gelukkig zien we al dat steeds meer winkeliers open zijn, dus mensen die in de stad moeten zijn kunnen ook best op doordeweekse dagen komen.” Die oproep doet de gemeente dan ook via social media. 

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×