(Foto's: R. Keus).

Tunnelboormachine begonnen aan tweede buis Rijnlandroute

De tunnelboormachine (TBM) Gaia is gestart met het boren van de tweede tunnelbuis voor de Rijnlandroute. Net als bij het boren van de eerste tunnelbuis is via www.volgdeboor.nl te zien waar de ondergrondse installatie zich bevindt. Dit najaar moet ook de tweede tunnelbuis klaar zijn en kan verder worden gewerkt aan de nieuwe weg tussen Katwijk – via de A44 – en de A4 bij Leiden. De weg moet bestaande knelpunten gaan oplossen en zo bijdragen aan een betere doorstroming van het verkeer in de regio.

In augustus 2019 begon de TBM met de eerste 2,25 kilometer lange tunnelbuis onder de Vliet, de monumentale Zilverfabriek en het landgoed Berbice, de sportvelden, de spoorlijn en de hoogspanningsmasten in Voorschoten door. In januari zat die klus erop en kwam de ruim honderd meter lange boorinstallatie bij de Stevenshof aan in de zogeheten ontvangstschacht. Vervolgens werd de TBM in delen bovenlangs naar de startschacht in de Oostvlietpolder vervoerd. Daar is gisteren een begin gemaakt met het boren van de tweede tunnelbuis.

Vorige week werd Gaia, die naam kreeg de installatie vorig jaar na een prijsvraag onder basisscholen, ingezegend. Een traditie uit de mijnbouw. Daarna werden de eerste tunnelringen in de startconstructie gebouwd en dinsdag boorde de tunnelboormachine door de wand van de bouwkuip heen, waarmee het boren daadwerkelijk is gestart.

 

Leiden Regio RijnlandRoute


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×